Linkovi

Summit EU završio bez rezultata


Summit EU nije dao dogovor o srednjorocnom proracunu, do njega je malo nedostajalo ali je uzmanjkala politicka volja nekoliko clanica.

Dogovor o srednjorocnom proracunu bio je veoma blizu, gotovo na dohvat ruke, no propao je, jer su neke clanice previše gurale vlastite nacionalne interese i jer za dogovor nije bilo politicke volje. Ovo je gurnulo Europsku uniju u duboku krizu, izjavio je premoreni luxembourški premijer Jean Claude Juncker, vidljivo sretan što ce mu za nekoliko dana završiti zadatak predsjedavajuceg Europskim vijecem.

1. srpnja kormilo preuzima Velika Britanija, zemlja koja se smatra najodgovornijom što je summit prošao bez rezultata osim što je otvorio nove rasprave i uklonio poneku iluziju o kvaliteti zajednice europskih država. 'Postiden sam duboko jer su nove clanice, najsiromašnije zemlje Unije, bile spremne odustati od dijela pomoci razvoju da bismo dobili dogovor o proracunu,' ciljao je Jean Claude Juncker na Britance.

Britanci su izgleda imali zalede još nekoliko zemalja te je zadnji prijedlog navodno odbijen od strane Švedske, Finske, Nizozemske, Portugala, Španjolske i, naravno, Velike Britanije. Ljutiti njemacki kancelar Gerhard Schroeder je za "ovaj ružan dan za Europu" okrivio Britance i Nizozemce dok je nervozni britanski premijer Tony Blair pokušavao frazama rastumaciti zašto je zadržavanje povrata sredstava pravicno: 'Pristajemo na odustajanje tek kada se uklone razlozi zašto povrat postoji,' recitirao je. Glavni je razlog povrata sredstava bila ekonomska situacija i siromaštvo Velike Britanije prije dva desetljeca, uzgred budi receno. A, što se potrebe reforme subvencija poljoprivredi tice, britanski je celnik prije dvije godine prihvatio plan postupnog smanjivanja doprinosa poljoprivredi.

Diskusija o proracunu ce se naravno nastaviti jer je i za ovaj dio neriješenih unutareropskih pitanja ostalo dovoljno vremena. Nije sve samo u novcu, tema raspri su i pitanja kakvu Europu žele njezini gradani i kakvom ce ova zajednica biti. Neke države misle da je za Europu dovoljno samo veliko zajednicko tržište, druge žele dublje politicko integriranje za korištenje svih njezinih potencijala. Najbolja ilustracija ovog trenutka nakon razlaza summita bez ishoda jeste kratka izjava Jacquesa Chiraca, "u pateticnoj smo situaciji".

XS
SM
MD
LG