Linkovi

Problem vjerske tolerancije u američkom ratnom zrakoplovstvu


Posebna komisija američkog Ratnog zrakoplovstva trebala bi uskoro objaviti izvještaj o slučajevima vjerske netolerancije u Zrakoplovnoj akademiji u Coloradu. Otkako su se prošle godine pojavile optužbe da časnici – kršćani pokušavaju preobratiti druge, te da su kadeti koji nisu kršćani mete vrijeđanja, ovo pitanje privuklo je mnogo pažnje.

Zrakoplovna akademija organizirala je 50-minutni obavezni seminar o vjerskoj toleranciji za svih 4 tisuće kadeta, te za osoblje akademije. Seminar vodi kapetan John Tillery. "Ovaj seminar nije o religiji, već o poštivanju. Na njemu govorimo o poštivanju prava drugih na njihove duhovne vrijednosti".

Organizacija "Amerikanci ujedinjeni za odijeljenost države i crkve" u travnju je objavila izvještaj u kojem se kaže da se kadeti koji ne idu na misu nazivaju "poganima", te da mnoge priredbe u akademiji počinju kršćanskim molitvama.

Glasnogovornik ove organizacije Rob Boston kaže da je u izvještaju također navedeno da su pojedini časnici poticali kadete da postanu ponovno rođeni kršćani, te da traže preobraćenike među drugim kadetima. "Problemi koje smo naveli u našem izvještaju odnose se na zapovjednike koji su vršili pritisak na kadete da usvoje određene oblike evangeličkog kršćanstva. U vojnoj hijerarhiji, postupci zapovjednika su vrlo važni, te je zato posebno bitno da u akademiji ne bude neprihvatljivih pritisaka vjerske prirode".

Kadeti, časnici i aktivisti svi priznaju da je problem dijelom uzrokovan demografskim promjenama u američkom društvu. Kako kažu, američki vojnici ranije su bili u najvećoj mjeri kršćani, a časnici su bili navikli otvoreno povezivati svoju vjeru i svoju vojnu službu. No, pukovnica Vicki Rast, direktorica Ureda za kulturu, kaže da se vojska mora mijenjati u skladu s promjenama u društvu. "Ranije su vjera i vojna služba bile izravno povezane. No, to danas možda više nije slučaj. U svakom slučaju, ustav propisuje da mi kao javni službenici, ne smijemo uvoditi službenu vjeru, i toga se moramo pridržavati".

Kompleks Akademije ratnog zrakoplovstva sastoji se od niza niskih, dugih bijelih zgrada u podnožju Stjenjaka. Među zgradama visinom se ističe protestantska kapela, sa 17 tornjeva, razdvojenih vitražima. Kapela za mnoge kadete predstavlja simbol veze između vjere i vojne službe. Međutim, kadet Cameron Radon, nije jedan od njih. "Uopće se ne slažem s praksom da neki od najvažnijih događaja u karijeri kadeta počinju vjerskom invokacijom. Mislim da u vojnim aktivnostima i priredbama ne bi trebalo biti elementa vjere".

Kadet Radon je ateist i kao takav je rijetkost među kadetima, koji su većinom kršćani, ili pripadnici neke od drugih svjetskih vjera poput islama ili judaizma. Ipak, pritužbe poput njegovih nisu tako rijetke. Kapetanica MeLinda Morton, kapelan u Akademiji, govori o "sustavnim i sveprisutnim pokušajima" preobraćivanja kadeta. Pukovnica Vicki Rast kaže da kadeti i osoblje Akademije kroz seminar o vjerskoj toleranciji uče da su vjerska diskriminacija i preobraćivanje u suprotnosti s američkim ustavom, koji su se kadeti obvezali braniti.

Kadetkinja Vanessa Muza Teskey, koja se predstavlja kao kršćanka, kaže da je njena generacija shvaća tu poruku. "Naše zrakoplovstvo postaje sve kulturno i vjerski raznovrsnije, što je odlično. Mislim da to predstavlja posebni izazov za zapovjednike, ali da se novi diplomci mogu s tim nositi."

Kadet Adam Brown, koji se smatra duboko pobožnim kršćaninom, kaže da često pristaje na kompromise u društvu koje nije toliko religiozno poput njega i da bi, stoga, i drugi, poput ateista Camerona Radona, trebali također biti spremni ponekad popustiti. "Ponekad mislim da je sve to jednostavno nužno zlo. Živim u sekularnom svijetu, koji ne vjeruje da bi vjera trebala biti najvažnija, kao što je najvažnija u mojem životu. S tim se moram pomiriti. S druge strane, mislim da bi i drugi trebali biti spremni na popuštanje".

Mišljenja kadeta o seminaru o vjerskoj toleranciji su prilično različita, ali taj je seminar ipak barem potaknuo raspravu među budućim časnicima u Akademiji o tome kako od sve etnički i vjerski raznovrsnijeg studentskog tijela iskovati jedinstvenu i efikasnu borbenu silu.

XS
SM
MD
LG