Linkovi

Naglo povećanje broja latino-amerikanaca u SAD-u


Washington Post na naslovnoj stranici piše da se naglo povećava broj latino-amerikanaca u Sjedinjenim Državama. Od ukupno 293 milijuna i 700 tisuća stanovnika Sjedinjenih Država latino-amerikanca ima 41 milijun i 300 tisuća.

Prema najnovijim podacima, od ukupnog povećanja stanovnika u razdoblju od 2000. do sredine prošle godine čak pola otpada na latino-amerikance. Stručnjaci kažu da će ovaj trend imati veliki utjecaj na Ameriku zato što se radi o fenomenu na nacionalnoj razini. Naime, nekada su stanovnici latino-američkog podrijetla bili koncentrirani na jugu zemlje ili pak u New Yorku.

Danas ih više živi u okrugu Cook u Chicagu nego u Arizoni, Coloradu ili New Mexicu. Njihovom zajednicom dominiraju mladi, piše dalje Washington Post dodajući kako ih je pola mlađe od 27 godina. Stručnjaci debatiraju o njihovoj budućnosti primjećujući da latino-američko stanovništvo već sada ima najnižu razinu obrazovanja te upozoravaju da bi njihova djeca mogla biti na dnu društvene stratifikacije.

Drugi, pak, vjeruju da će se situacija popraviti kao što je slučaj s prijašnjim generacijama useljenika te navode primjer Talijana koji su stigli u Sjedinjene Države s niskom razinom obrazovanja.

Christian Science Monitor se bavi tihim sukobom radijskih postaja i generacije Amerikanaca rođene nakon drugog svjetskog rata, takozvanih babyboomera. Naime, radio industrija prilagođava svoj glazbeni program mladoj, iPod generaciji otuđujući tako starije slušatelje. Jedan savjetnik radio-industrije kaže: Na dan kad napunite 45 godina vjerojatno nema jedne radio stanice kojoj ste bitni kao slušatelj ako sa sobom ne dovedete svoju 25-godišnju kćer.

Radio-postaje koje emitiraju glazbu iz 60-tih i 70-tih gase se, a neke prelaze u opskurnost kratkog vala. Neki kažu da su za takav trend krive agencije za oglašavanje koje gube zanimanje za starije slušatelje i njihov glazbeni ukus, piše u Christian Science Monitoru.

XS
SM
MD
LG