Linkovi

Andrew Caroll: "Iza crta bojišnice"


Prije tri godine, Andrew Carroll krenuo je na put po svijetu kako bi našao najupečatljivija i najnezaboravnija pisma napisana u američkim ratovima, od rata za neovisnost 1776. do današnjih ratova u Afganistanu i Iraku. Kako javlja Faiza Elmasry, autor je od desetaka tisuća pisama izabrao 200 izuzetnih pisama i e-mailova za svoju novu knjigu "Behind the Lines – Iza crta bojišnice".

Bojišnice su se tijekom stoljeća mijenjale, ali potreba vojnika da pišu pisma kući postoji oduvijek. Kako kaže Andrew Carroll, teško je vjerovati, ali, unatoč bombama i mecima, vojnici pronalaze vremena za pisanje pisama – i to još kakvih pisama!

"Pišu svašta – od opisa borbi do ljubavnih pisama i pisama svojoj djeci. To ne rade svjesno. Jednostavno žele drugima prenijeti kroz što prolaze i zato su njihove priče tako zanimljive i vrijedne čuvanja."

Carroll dodaje da su neki od autora pisama iz njegove knjige opisali svoja iskustva u romanima. Među njima je bio i jedan američki vojnik u Drugom svjetskom ratu.

"On je pisao svojem ocu o svojim iskustvima u zarobljeništvu i kasnije o svojem oslobađanju. Taj vojnik bio je 21- godišnji Kurt Vonnegut, koji je kasnije postao jedan od najcjenjenijih američkih pisaca i koji je napisao "Slaughterhouse Five" o bombardiranju Dresdena."

Druga serija pisama iz istog razdoblja koju je Carroll izdvojio pripadala je marincu Harryu Kippu i njegovoj supruzi Normi. Carroll kaže da je sve počelo kada je Norma, kao gimnazijalka, napisala pismo podrške nepoznatom marincu. Uskoro je od njega dobila odgovor – prvo u nizu od više od stotine pisama koje joj je Harry napisao. Uskoro su se između Norme i Harrya razvili nježni osjećaji. U svojem osmom pismu, Harry ju je zaprosio, iako se nikada nisu sreli. Norma mu je odgovorila.

"Evo što sam mu napisala 27. kolovoza 1944: "Najdraži Harry – da, da, da. Udat ću se za tebe čim dođeš po mene. Više od svega na svijetu želim biti tvoja supruga – zauvijek. Volim te cijelim svojim srcem. Tvoja Norma."

Zahvaljujući toj korespondenciji, Norma i Harry su se prije vjenčanja dobro upoznali – sve preko pisama…Nekada, ono što vojnik ne kaže u pismu otkriva više od onoga što je kazao. Andrew Carroll, autor zbirke ratnih pisama "Behind the Lines", kao primjer spominje dva pisma koja je napisao jedan marinac u ratu u Perzijskom zaljevu 1990.

"U prvom pismu, majci je napisao "Sve je u redu. Rat još nije počeo, a možda i neće početi. Na sigurnom sam. Ne brini, nisam u nikakvoj opasnosti." Nakon toga napisao je pismo svojem bratu, koje je šifrirao. U tom pismu je iznio pravu istinu – da rat samo što nije počeo i da će on biti u prvim borbenim jedinicama i u velikoj opasnosti."

Iako današnji ratnici imaju mobitele i Internet, Andrew Carroll kaže da su pisma pisana rukom na papiru još uvijek nešto posebno.

"Jezik pisama se kroz povijest mijenja. Nekada su pisma bila vrlo formalna, a danas su mnogo opuštenija, pogotovo kada se radi o elektronskoj pošti. Kada sam razgovarao s vojnicima u Iraku i Afganistanu mnogi su mi rekli da neprestano koriste e-mail. Iako često nazivaju svoje telefonom, ipak važne stvari radije napišu."

Autor se nada da će pisma koja su razmijenili vojnici i njihove obitelji osvijetliti kako rat utječe na pojedince. Kako kaže, njegova knjiga "Behind the Lines" dio je širih napora da se očuva korespondencija, koja nema samo osobnu, već i povijesnu vrijednost.

XS
SM
MD
LG