Linkovi

NYT: Neuspjeh UN-ove konferencije o nuklearnom oružju


New York Times se osvrće na neuspjeh konferencije Ujedinjenih naroda o ojačavanju Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja. Ne samo da jednomjesečni skup nije urodio značajnijim dogovorom i jačanjem Sporazuma već su neslaganja između nuklearnih sila i drugih zemalja navela neke da zaključe kako je Sporazum o neširenju nuklearnog oružja sada još slabiji. Zemlje sudionice skupa provele su nekoliko tjedana svađajući se samo oko dnevnog reda.

Zemlje koje nemaju nuklearno oružje inzistirale su da Sjedinjene Države i druge nuklearne sile drastično smanje svoje arsenale podsjećajući ih na obećanja koja je prije pet godina dala Clintonova administracija. Američka vlada je pak uzvratila tvrdnjom da su se okolnosti radikalno promjenile od proškle konferencije. Dužnosnici Bushove administracije nisu iznenađeni neuspjehom skupa. Oni su već prije nekoliko tjedana došlo do zaključka da konferencija neće polučiti nikakav uspjeh te su stali u obranu odluke da državna tajnica Condoleezza Rice ne sudjeluje u radu skupa, piše u New York Timesu.

Washington Post, pak, izvještava da su dvojica vojnih analitičara, koji su bili dio ključnih pogrešaka u obavještajnim procjenama iračkog oružja, svake od protekle tri godine od početka rata u Iraku bili nagrađivani za uspjeh na poslu. Imena dvojice analitičara, koji se smatraju stručnjacima za strano i američko oružje, dovode se u vezu s ocjenom da se Bagdad pokušava domoći aluminijskih cijevi za svoj nuklearni, a ne raketni program. Glasnogovornik Pentagona je rekao da su analitičari nagrađeni zbog sveukupnog doprinosa no neki sadašnji i bivši vladini dužnosnici kažu da ta epizoda pokazuje propust Bushove administracije da drži odgovornima osobe koje su pogriješile u prijeratnim obavještajnim procjenama, piše Washington Post.

XS
SM
MD
LG