Linkovi

Amerikanci sve više pate od 'kompjutorskog bijesa'


Svijet se sve više oslanja na kompjutore, mobitele i druge elektronske naprave. No, takva ovisnost o tehnologiji, koja može olakšati život, može ga i otežati. Zato se sve češće govori o "bijesu prema kompjutorima".

Prizori mogu biti donekle komični – spaljeni kompjutorski miševi, razbijeni monitori, zdrobljene tastature. Međutim, iza tih prizora često se krije vrlo realni bijes – koji psiholozi nazivaju "bijesom prema kompjutorima". Strupčnjaci kažu da pokvareni kompjutori, u svijetu koji sve više ovisi o tehnologiji, više nisu samo manji problem – već pravi neprijatelj.

Kent Norman, profesor psihologije sa Sveučilišta Marylanda, kaže da ljudi provode sve više vremena sa svojim računalima i da se – kada im se računalo pokvari – osjećaju da su izdani. Profesor Norman je u svojem laboratoriju sastavio anketu o "kompjutorskom bijesu", koja se ispunjava putem Interneta, a objavljena je na više jezika. "Deset posto muškaraca barem je jednom udarilo računalo, oko 20 posto ih je udarilo monitor i razbilo svoj kompjutor. 80 posto ispitanika odgovorilo je da je barem jednom ispsovalo svoje računalo. Općenito govoreći, u svemu tome muškarci su oko 50 posto agresivniji od žena," kaže profesor Norman.

Profesor Norman ukazuje da je i sam u pojedinim trenucima poželio razbiti svoj kompjutor. "Kompjutori su obični strojevi, znači, nema veze ako im nanesete fizičku štetu. Međutim, problem s "kompjutorskim bijesom" jest da se može preusmjeriti na nešto drugo. Bijesni korisnik računala može udariti drugu osobu ili otići kući bijesan i iskaliti bijes na ženi i djeci," upozorava naš sugovornik.

Širenje "bijesa prema kompjutorima" dovelo je do zaživljavanja novog oblika poduzetništva – to su kompjutorski tehničari koji će vam doći u kuću ili na radno mjesto bilo kada, danju ili noću, da bi vam povratili izgubljene podatke ili oživjeli računalo "na samrti". Stručnjaci kažu da postoji mnogo koraka kojima možete spriječiti da pobjesnite na računalo. Najvažniji je – kažu – često pohranjivanje podataka.

Međutim, profesor Norman kaže da zapravo postoji samo jedan način da se spriječi bijes prema kompjutorima. "Zašto kompjutorske kompanije ne mogu proizvesti računalo i operativni sustav koji se neće nikada rušiti?," pita se.

Profesor Norman preporuča korisnicima da se, u slučaju "kompjutorske krize" odmaknu od računala, a ako to ne uspije, da na dohvatu ruke drže rezervnu tehniku.

XS
SM
MD
LG