Linkovi

Deset "najzelenijih" američkih gradova


Osamdeset posto stanovnika Sjedinjenih Država živi u gradskim područjima. Upravo zato je novo ispitivanje koje rangira najzdravije i ekološki najsvjesnije gradove u Americi izazvalo pažnju javnosti.

Časopis za potrošače "Zeleni vodič" odabrao je deset 'najzelenijih' gradova u Sjedinjenim Državama. Namjerno je posebna pažnja posvećena velegradskim područjima. Svi – osim jednog, Bouldera u Coloradu – imaju više od 200 tisuća stanovnika. Uz Boulder, na popisu su Austin, Chicago, Honolulu, Madison, Minneapolis, Oakland, Portland, San Francisco i Seattle.

Urednik "Zelenog vodiča" Paul McRandle kaže da je 'zelenost' grada bila ocjenjivana prema nizu čimbenika. "Usredotočili smo se na kvalitetu vode i zraka, efikasno korištenje prirodnih resursa, jednako kao i na dostupan i pouzdan javni prijevoz, te ekološki orijentirano projektiranje zgrada. Također smo obratili pažnju na zelene površine – javne parkove i ozelenjene pojaseve - dostupnost lokalno uzgojenih prehrambenih proizvoda na zelenim tržnicama, te, na koncu, financijsku dostupnost života u određenom gradu, premda to samo po sebi nije 'zeleno' pitanje".

"Zeleni vodič" je koristio i podatke ministarstva za zaštitu okoliša, Američke udruge građevinara, te drugih javnih i privatnih organizacija. Deset najbolje izabranih gradova ispisano je abecednim redom, odnosno nisu međusobno rangirani. No, unatoč tome, kako kaže Paul McRandle, neke karakteristike ističu se i bez posebnog rangiranja. "Hololulu je u smislu kvaliteta zraka i vode vjerojatno najčišći američki grad. Madison je odličan za prijevoz biciklima. U Minneapolisu postoji program rabata za sunčevu energiju koji omogućuje građanima da se sa svojim solarnim panelima uključe u gradsku električnu mrežu. Portland se ističe u čitavom nizu kategorija, ali ponajviše po 'zelenoj' izgradnji. U San Franciscu postoji sjajan javni prijevoz, a u Seattleu postoji program za sprečavanje neto povećanja otpuštanja stakleničkih plinova, pomoću samogenerirajuće energije vjetra".

Među deset najzdravijih gradova, neki su iznenađujući izbor. Recimo – Chicago, odakle su uredništvu "Zelenog vodiča" stigli i upiti nekih stanovnika tog grada u smislu čime je to njihov grad zaslužio tako dobar plasman. Kako kaže Paul McRandle, Chicagu je najviše pomogla kategorija životnih troškova, uz trenutno odličan javni prijevoz, a dobro se očitovala i jaka volja gradskih otaca da potiču 'zelenu' izgradnju. Svrha ove top-liste, ističe urednik "Zelenog vodiča", nije da pozove stanovnike iz drugih gradova da pohrle u najzdravije gradove, nego da pokaže kako se na različite načine, ovisno o okolnostima u svakom pojedinom gradu, ipak može obratiti posebna pažnja na 'zeleniji' način života.

XS
SM
MD
LG