Linkovi

Gradovi sa strepnjom čekaju zatvaranje vojnih baza


Američki se gradovi pripremaju za val zatvaranja vojnih baza, piše bostonski "Christian Science Monitor", komentirajući očekivanu najavu Pentagona o ukidanju velikog broja među svojih 425 baza na američkom tlu. Nerijetko, čitavi su gradovi desetljećima ovisili o vojnim bazama, poput, primjerice, mjesta Kittery, u saveznoj državi Maine, ovisnog, jednako kao i nekoliko mjesta u susjednom New Hampshireu, o mornaričkom brodogradilištu Portsmouth, na rijeci Piscataqua, između te dvije savezne države Nove Engleske. Mjesecima već i u tima se mjestima očekuje odluka – za mnoge 'presuda' – Pentagona: brodogradilište Portsmouth zapošljava 4.500 ljudi.

Čekanju će doći kraj sutra ujutro kada će Ministarstvo obrane objaviti popis baza koje će biti zatvorene. No, kako piše bostonski list, za mudre, to bi zatvaranje moglo označiti početak nečega drugog, planiranja života nakon vojnih baza. Iskustva iz mjesta diljem Amerike pokazuju da su najmanje patile zajednice koje su bile voljne ostaviti svoju povezanost s vojnom bazom iza sebe i okrenuti se budućnosti. Primjer zrakoplovne baze Lowry, zatvorene prije deset godina, vrlo je ilustrativan. Zatvaranje baze, za lokalnu je zajednicu bilo praktički jednako katastrofi: ona je upošljavala 7.500 civila, a u lokalnoj je ekonomiji sudjelovala s oko 300 milijuna dolara godišnje. No, planovi o prenamjeni prostora i preusmjeravanju ekonomije bili su spremni i prije nego što je baza zatvorila vrata, te danas stvari izgledaju ovako: bivša zračna baza mjesto je sa 3.000 stambenih objekata, 100 biznisa i 10 škola. Procjenjuje se da ta lokacija donosi oko 4 milijarde dolara godišnje, piše "Christian Science Monitor".

I, za kraj ovog pregleda pisanja tiska, anketa iz najtiražnijeg američkog dnevnika "USA Today". Samo je svaki peti građanin Sjedinjenih Država zadovoljan sa svojom tjelesnom težinom. Svi ostali željeli bi imati manje kilograma: 32 posto se želi riješiti više od 10 kilograma, 27 posto od 5 do 10 kilograma, a 22 posto manje od pet kilograma.

XS
SM
MD
LG