Linkovi

U spas umirućim jezicima


Tisućama jezika diljem svijeta prijeti nestajanje, te se američka vlada uključila u pokušaje da se barem neki od tih jezika spase - od jezika Indijanaca iz plemena Cherokee pa do jezika kojim govori jedna mala skupina ljudi u Tibetu.

Vlada će, kroz posebni projekt, isplatiti 4,4 milijuna dolara za 26 institucija i 13 znanstvenika, koji će istraživati status više od 70 ugroženih jezika između 6.000 do 7.000 postojećih jezika u svijetu. Gotovo polovini tih jezika "prijeti zaborav", ocjenjuju dvije vladine agencije uključene u ovaj projekt.

Slične projekte već su pokrenule organizacije u Njemačkoj i Britaniji, kao i Ujedinjeni narodi.

Svaka dva tjedna umire po jedan posljednji govornik nekog nestajućeg jezika, izjavio je James Herbert, savjetnik za ovaj projekt. "Jezik je DNK kulture...Gubitak jezika predstavlja gubitak kulture," rekao je Bruce Coleman, predsjedatelj američke Nacionalne zaklade za društvene znanosti, koja surađuje u provođenju projekta.

Zaklada već više od deset godina pomaže u financiranju rječnik drevnog aramejskog. Mnogi kršćani vjeruju da je Isus Krist govorio aramejski, koji je srodan hebrejskom. Moderna verzija tog jezika danas se govori u nekoliko sela na Srednjem istoku i koristi se u vjerskim obredima nekoliko kršćanskih denominacija.

Znanstvenici ističu da se, kada se gubi neki jezik, gubi i znanje. Na primjer, psiholozi mogu naučiti mnogo toga o procesima u mozgu iz ugroženog jezika jednog plemena u brazilskoj Amazoniji, u kojem se mijenja red riječi, tako da subjekt rečenice dolazi na kraj, umjesto na početak.

XS
SM
MD
LG