Linkovi

Samoposluge na putu u zaborav?


Više od pola stoljeća, samoposluge u Americi nudile su sve od mahuna u konzervama i goveđih odrezaka pa do praška za pecivo - sve pod jednim krovom. No, za jednog diva američkih trgovačkih lanaca, situacija se okreće u negativnom smjeru.

U okolici Washingtona, 72 godine star lanac samoposluga Giant Food, odlučio je zatvoriti 500 radnih mjesta. Više nije u lokalnom vlasništvu već je sada dio nizozemske tvrtke koja teži efikasnijoj organizaciji kako bi uštedjela novac. Novinar Marc Fisher iz "Washington Posta" piše kako je Giant postao žrtvom vlastite pristupačnosti. Mora smanjiti broj uposlenika jer gubi udio na tržištu zbog toga sto je još uvijek vođen idejom da jedna trgovina, pod jednim krovom, treba zadovoljiti svačije potrebe.

Lanci samoposluga nisu primijetili - kaže Fisher - promjene koje su se počele dogadjati. Kupci sve više počinju kupovati u velikim diskontnim trgovinama poput Costcoa i Wall Marta, u kojima su cijene niže. Ali u isto vrijeme, čak i oni sa vrlo skromnim prihodima, počinju ići u skuplje trgovine kao što je Whole Foods, koji prodaje delikatesne sireve i suhomesnate proizvode, te voće i povrće koje nije bilo ni u kakvom dodiru s kemijom.

Znači, isti onaj kupac koji zastane u skupom Whole Foodsu zbog lososa s Aljaske, koji nije uzgojen u ribogojilištu, takodjer je voljan voziti na drugu stranu grada u Costco da bi kupio ogromna pakovanja od stotinjak rola WC papira po nižim cijenama nego su u samoposlugama.

One trgovine koje su negdje u sredini, klasične samoposluge u kojima se može naći sve na jednom mjestu, sada su sučeljene sa konkurencijom, koja polako počinje oduzimati njihove potrošače i zaradu. Kupci još uvijek dolaze u trgovine kao sto je Giant za namirnice poput maslaca od kikirikija, mlijeka i kiselih krastavaca. Ali možda ne onako esto kao u vrijeme kad je ideja američkog sna uključivala odlazak u istu trgovinu svaki tjedan i kupnju svih namirnice za obitelj na jednom mjestu.

XS
SM
MD
LG