Linkovi

Proljeće - doba alergija


Mnogi među nama se raduju toplim danima kao prilici da se konačno izađe iz kuće nakon što nas je zima držala iza zatvorenih vrata i prozora. No, za ljude koji pate od peludne groznice, biti 'vani' najgore je mjesto gdje se mogu naći čitavog proljeća. Travanjski broj časopisa "Harvard Women's Health Watch" piše više o alergijama: zašto neki ljudi pate od njih, što se može učiniti da bi se spriječile alergijske reakcije, te koje lijekove uzimati u slučaju izbijanja tegoba.

Peludna groznica, ili sezonski alergijski rinitis, imunološka je reakcija na čestice nošene zrakom, najčešće pelud bilja i spore plijesni. Simptomi – kihanje, curenje nosa, svrbež i suzenje očiju, te, nekad, i grebanje u grlu – nisu opasni po život, ali čine život patnjom. Prema pisanju časopisa "Harvard Women's Health Watch", najefikasniji lijekovi protiv peludne groznice su protuupalni sprejevi za nos, poznati kao nazalni kortikosteroidi.

Alergijski rinitis nije samo sezonska bolest. Tijekom čitave godine, isti se skup simptoma može pojaviti kod osoba koje alergično reagiraju na kućnu prašinu, točnije na grinje u prašini, te na životinjski prhut i spore plijesni. Alergija se razvija kada imuni sustav postaje preosjetljiv na inače neškodljive spojeve ili čestice. Kada se jednom razvije osjetljivost, imuni sustav reagira prejakom reakcijom svaki puta kada zabilježi prisutnost alergena.

Alergije ne muče sve ljude. Neke su osobe genetski predisponirane, jer im jedan ili oba roditelja pate od alergija, druge razviju alergije u odgovor na izloženost okolišu. Prema jednoj teoriji – nazvanoj 'higijenska hipoteza' – premala izloženost prašini, prljavštini i uobičajenim bolestima tijekom ranog djetinjstva, čini imunološki sustav preosjetljivim kasnije u životu. S druge strane, kako objašnjava časopis "Harvard Women's Health Watch", opetovana izloženost nekim alergenima – poput, recimo, grinja kućne prašine – može još i više predisponirati djecu alergičnih roditelja na razvoj alergije.

XS
SM
MD
LG