Linkovi

Mogu li EU i SAD izbjeći skupi trgovinski rat?


Europska unija najavila je da se još uvijek može izbjeći skupi trgovinski rat sa Sjedinjenim Državama oko subvencija proizvođačima zrakoplova, iako je na pomolu kritično važan rok. Dužnosnici Europske unije kažu da njihova strana neće prva uložiti žalbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, te da je spremna pregovarati i nakon današnjeg isteka roka za pregovore.

Sjedinjene Države su zatražile prošle godine od Svjetske trgovinske organizacije da se izjasni u ovom slučaju, uz tvrdnju da europske vlade nepravedno subvencioniraju razvoj Airbusa 350. Europska unija uzvratila je tvrdnjom da je američki Boeing dobio nepravedne subvencije za svoj novi Dreamliner 787.

Novo poglavlje u prijeporu oko državnih subvencija za proizvođače zrakoplova Boeing i Airbus započinje danas kada istječe tromjesečni rok predviđen za pregovore, a Sjedinjene Države i Europska unija mogu svoje slučajeve protiv druge strane prijaviti Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. No, kako kažu analitičari, toliko toga je na kocki za obje strane Atlantika da ni Washington ni Bruxelles možda nisu spremni slučaj prepustiti u ruke WTO-a.

Za Airbus je ključna takozvana “pomoć za lansiranje novih projekata” koju koristi za financiranje razvitka novih modela zrakoplova. S druge strane, tvrde Europljani, Boeing ima koristi od velikih poreznih olakšica, prodaje vojnom sektoru te, indirektno, od subvencija stranih dobavljača kao što je Japan.

Unatoč dosta vruće političke retorike tijekom proteklih tjedana, problem za obje strane je u tom da će, ako predaju slučaj u nadležnost Svjetske trgovinske organizacije, izgubiti kontrolu nad procesom odlučivanja. John Wyles je stručnjak za pitanja Europske unije, a radi za jednu tvrtku sa sjedištem u Bruxellesu.

"Postoji veliki rizik da niti jedna strana neće pobjediti, a da će obje izgubiti. Veoma lako je moguće da bi panel WTO-a mogao ustvrditi kako je državna pomoć koju dobijaju obje strane protiv uobičajenih trgovinskih pravila."

Europska unija i Sjedinjene Države kažu da su spremni nastaviti pregovore, ali pod njihovim uvjetima. Europska unija je opetovano istaknula da nije vrijeme za akciju WTO-a te da neće prihvatiti jednostranu odluku. Zamjenik američke državne tajnice, Robert Zoellick, izjavio je da nije voljan posegnuti za WTO-om, ali nije bio određen oko toga što bi se dalje moglo dogoditi. Gospodin Zoelick je, također, bio kritičan prema europskom stajalištu o “pomoći za lansiranje novih projekata” što su neki Europljani interpretirali kao tvrdolinijaško stajalište.

"Ustvrdili smo da članice Europske unije nisu voljne ukinuti “pomoć za lansiranje novih projekata”. Premda smo postigli dogovor u siječnju primjetio sam da su predstavnici Airbusa odmah sljedećeg dana izašli u javnost kazavši da ćele i dalje dobijati navedenu pomoć."

Washington i Brussels su se dogovorili da neće prijaviti svoj prijepor WTO-u te su otvorili tromjesečno razdoblje pregovora koje završava danas, 11. travnja. Europski povjerenik za trgovinu, Peter Mandelson, tvrdi da Sjedinjene Države nisu fleksibilne u pregvorima zbog snažnog domaćeg pritiska.

"Robert Zoelick ima zadatak od Boeinga da odmah, bez odgađanja, ishodi ukidanje Airbusove “pomoći za lansiranje novih projekata”. Stoga, politički gledano, on nema puno prostora za kompromis s obzirom na to da je Boeing prilično povezan s Washingtonom".

Ovaj prijepor seže u rane 1990-te kada su se Sjedinjene Države i Europska unija dogovorile da Airbus može posuditi od europskih vlada i do jedne trećine sredstava za razvitak novih zrakoplova. U to doba Airbus je bio mala kompanija, ali je u proteklih nekoliko godina prestigao Boeing kao najvećeg proizvođača zrakoplova na svijetu.

Washington je jednostrano otkazao sporazum prošle godine kazavši da će buduća pomoć biti nezakonita prema pravilima WTO-a. Rješenje prijepora može imati trenutne posljedice zato što obje kompanije istodobno razvijaju modele koji će konkurirati jedan drugome na dugačkim letovima. Airbus gradi A350 , a Boeing, pak, zrakoplov srednje veličine Boeing 787. Kako god da prijepor bude riješen, analitičari kažu da će doći do izražaja diplomatske i poslovne vještine obje strane.

XS
SM
MD
LG