Linkovi

Sukobi vlasti s medijima u Hrvatskoj prošle godine


International Press Institute, IPI, svake godine objavljuje detaljnu analizu napada na medije u cijelom svijetu posvećujući izvještaj stradalim novinarima. Lista žrtava je deprimirajuće duga i ide u društvu s konstatacijom da u nekim dijelovima svijeta još uvijek postoji nekažnjivost, ne samo za različite vidove represije, nego čak i za ubojstva. Kritike nisu pošteđene niti najdemokratskije zemlje.

Što se hrvatskog dijela izvještaja tiče, on je uredno složen pregled udaraca na medije. Kruna je došla pri kraju godine rasplitanjem afere prisluškivanja novinarke Helene Puljiz i neiskrenost pripadnika obavještajne zajednice. Slika sudara vlasti s medijskim slobodama u Hrvatskoj sastavljena je od poznatih epizoda. Navodim neke. Svađa premijera i predsjednik oko sudbine Joška Podbevšeka, uhvaćenog u zakonima i situacijom neopravdanoj akciji prisluškivanja novinara. Spomenuta je serija tužbi bivšeg ministra vanjskih poslova protiv novina u Hrvatskoj radi članaka koji su se bavili njegovim poslovnim aranžmanima.

Ministar je u izvještaj došao i radi poznatog pokušaja promjene inače posve korektne, ispravne i precizno sročene Hinine vijesti iz Bruxellesa. Protuobavještajna agencija optužila je šest novinara za suradnju sa stranim službama. Frano Turek je priču dosolio konstatacijom da su novinari upotrijebljeni kako bi širili dezinformacije o generalu – bjeguncu pred Haagom. Dio medijske slike je i pokušaj tadašnjeg ministra zdravstva i suradnika mu da podmite novnare kako bi pozitivnije pisali o pitanjima zdravstva. Ministar iz ove afere zaletjeo se na teren medijske represije izravnom intervencijom u sadržaj HTV-ovog dnevnika vezan uz skandal s privatizacijom "Sunčanog Hvara".

Novinari iz više redakcija dobivali su prijetnje smrću radi članaka o nezakonitom ponašanju, primjerice pomoćnika ministra unutarnjih poslova u slučaju neplaćanja alimentacije ili nakon izvještavanja o postavljanju fašističkih obilježja u Lici. Novinare su tužili tajkuni kada bi pisali o mutnim poslovima. Medijski su pak vlasnici imali drugih briga – ostalo je do kraja nerazjašnjeno iz kojih je pravih razloga unišen dio tiraža tjednika Arena sa člancima o neprimjerenom ponašanju ministra obrazovanja prema bivšoj djevojci, da li je 12 tisuća primjeraka tiskovine u otpad otišlo samo radi članka ili koincidencije da je vlasnik Arene, EPH, baš u to vrijeme ušao u aranžman s Vladom oko kupnje Slobodne Dalmacije.

Fotoreporteri su dobivali batine od crnokošuljaša u Zadru a novinar u Splitu radi članka o krađama vojnog dužnosnika, da bi se umirovljeni branitelj pojavio pred redakcijom Varaždinskih vijesti u kombiju s natpisom «minirano». Ministrica pravosuđa, i sama spomenuta radi pokušaja prekrajanja vlastite korektno navedene izjave, obećala je – navodi izvještaj – promjene u Krivičnim zakoniku, no od obećanja se još nije maklo.

XS
SM
MD
LG