Linkovi

Vlada uvodi strože mjere kontrole putovnica


Milijuni Amerikanaca do 2008. godine će morati pokazivati svoje putovnice kada se budu vraćali kući iz Kanade ili Meksika, ako budu usvojeni novi propisi koje su jučer najavili Državno tajništvo i Ministarstvo domovinske sigurnosti, piše "Washington Post". Nove mjere, kojima je cilj spriječiti teroriste u eksploatiranju relativno laganog putovanja preko granica Sjeverne Amerike, znače da će Amerikanci koji još nemaju putovnice, iste morati pribaviti. Do sada im je uglavnom bilo dovoljno da pokažu vozačku dozvolu ili neki drugi službeni dokument. Zabrinutost zbog novih mjera za sada iskazuje samo turistička industrija, prognozirajući da će se značajnije smanjiti broj spontanih putovanja preko granice u Kanadu ili u Meksiko. Ponajviše bi se to ticalo mladih ljudi koji u znatno manjem postotku već posjeduju putovnice, od starijih osoba, ali i kupaca koji sada bez problema idu u shopping s druge strane granice.

"New York Times" piše da su simpatizerske političke skupine platile supruzi i kćeri trenutnog čelnika republikanske većine u Zastupničkom domu kongresa više od pola milijuna dolara od 2001. do sada. Politički komitet za izbor Toma DeLaya, te njegov Odbor za kampanju u svojim su poreznim prijavama te isplate deklarirali kao 'pristojbe za prikupljanje financijskih donacija', ili kao 'vođenje kampanje', ili jednostavno kao 'plaća'. Kako piše njujorški list, kongresmen DeLay nije želio komentirati. Premda nekoliko članova Kongresa upošljava članove obitelji da im vode predizborne kampanje, protivnici takve prakse kažu da su isplate supruzi i kćeri Toma DeLaya bile neuobičajeno visoke. Kongresmen DeLay je, samim svojim položajem, drugi najmoćniji član Zastupničkog doma, a već se ranije našao na meti optužbi, pa i istraga o etičkim propustima.

I, za kraj ovog prelistavanja novina, evo i članka iz "Christian Science Monitora" prema kojemu su stanovnici Kalifornije zapanjujuće slični stereotipu koji im se pripisuje u Americi, a i šire. Godinama, Amerikance doživljavaju stanovnike Kalifornije kao posvemašnje preobraćenike 'New Agea", koji grle drveće i ne jedu ništa što ne sadrži u najmanju ruku klice neljuštene pšenice, a po mogućnosti i više integralnih prehrambenih proizvoda. Uostalom, to je država koja je svojedobno službeno osnovala državni odbor za promicanje samosvijesti građana. No, kako pokazuje jedna studija, ti stereotipi uopće nisu bili daleko od istine. Recimo, 63 posto stanovnika Kalifornije zaista i jeste grlilo neko drvo, četvrtina ih je surfala, a više od petine se prepustilo valjanju u blatu kao metodi čišćenja tijela i duha. Neki, međutim, komentiraju da u Kaliforniji nije teško pasti u napast da se grli drvo: tamošnje najpoznatije crnogorično stablo – redwood – takvih je dimenzija i starosti da izaziva strahopoštovanje i kod trezvenijih šetača, a kamoli ne kod onih koji se već više od stoljeća bore za zaštitu svakog od stabala, starih po više tisuća godina.

XS
SM
MD
LG