Linkovi

Predsjedniku Bushu šteti utisak u javnosti o uspješnom širenju demokracije u Iraku


Christian Science Monitor piše da se predsjednik Bush suočava s padom popularnosti. U samo tjedan dana postotak Amerikanaca koji odobravaju politiku američkog predsjednika pao je između pet i sedam posto, a u nekim anketama, kako primjećuje Christian Science Monitor, na najnižu razinu otkako se nalazi u Bijeloj kući.

Takvom trendu najviše pridonosi bojazan za američku ekonomiju u kojoj sve veće cijene naftnih derivata prijete inflacijom. Predsjednikova kampanja za reformu sustava državnog mirovinskog osiguranja također nije polučila uspjeh, a neki Amerikanci zamjeraju predsjedniku što se angažirao na slučaju Terri Schiavo s Floride koja se 15 godina nalazi u trajnom vegetativnom stanju i kojoj je prije desetak dana isključena cjevčica za hranjenje.

Pad Bushove popularnosti, kako se čini, izaziva zabrinutost republikanaca jer, povijesno gledano, stranka koja je na vlasti tradicionalno loše prolazi na kongresnim izborima koji se održavaju sredinom drugog predsjedničkog mandata. Analitičari kažu da utisak uspjeha u širenju demokracije u Iraku, nakon izbora održanih krajem siječnja, u stvari, nanosi štetu američkom predsjedniku. Naime, jednom kad ga javnost više ne bude vidjela kao ratnog zapovjednika iskazat će veće zanimanje za druga pitanja poput – sve veće cijene benzina na crpkama.

Bush se nije okoristio ni povećanjem popularnosti državne tajnice Condoleezze Rice, a pitanje je može li trend zaustaviti predsjednikova supruga Laura koja je otputovala u iznenadnu posjetu Afganistanu. Utjeha republikancima, piše Christian Science Monitor, može biti to da ankete pokazuju da su demokratski čelnici jednako nepopularni kao i republikanci u Kongresu.

S približavanjem rok za predaju poreznih prijava u Sjedinjenim Državama najtiražniji američki dnevnik USA Today prenosi agencijsku vijest prema kojoj američka vlada 2001. godine nije naplatila 250 milijardi dolara u utajenim porezima. Od posljednjeg istraživanja, provedenog 1988. godine, bilježi se nešto manja poslušnost među pojedincima pa je tako najveći izvor neplaćenih poreza umanjivanje godišnjeg prihoda na poreznim prijavama. To je rezultat trogodišnje istrage u kojoj je prekontrolirano 46 tisuća individalnih poreznih prijava. U drugom istraživanju Mnistarstvo financija je zaključilo da vlada svake godine ostaje bez stotina milijuna dolara zato što računala Porezne uprave ne obračunavaju kamate na kazne za neplaćene poreze, stoji u listu USA Today.

XS
SM
MD
LG