Linkovi

Rumsfeld: Ključ poraza pobune u Iraku drže sami Iračani i njihova prijelazna vlada


Americki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da nije zabrinut neuspjehom irackog parlamenta da izabere predsjedatelja na drugoj sjednici od izbora 30. sijecnja: "Što se tamo dogada? Politika!"

Za razliku od okrutne efikasnosti režima Saddama Husseina, Donald Rumsfeld kaže da je demokracija, premda manje ucinkovita, definitivno poželjnija. Ministar obrane dodaje da dugacki pregovori medu razlicitim irackim vjerskim skupinama predstavljaju ohrabrujuci znak za buducnost Iraka: "Iracani su duboko zabrinuti za prava manjina i imaju razloga da budu, zato što su živjeli u društvu koje nije poštivalo prava manjina."

Pregovori o formiranju nove iracke vlade zapali su u probleme zbog neuspjeha vladajuce šijitske koalicije i kurdskog saveza - koji zajedno kontroliraju vecinu mjesta u parlamentu – da ukljuce u vladu sunitske muslimane. Suniti cine oko 20 posto stanovništva Iraka, ali su osvojili manje od 20 mjesta u parlamentu zato što su bojkotirali sijecanjske izbore. Mnogi suniti, koji su imali posebne privilegije tijekom režima Saddama Husseina, sada vjeruju da nova vlada predstavlja prijetnju njihovom nacinu života pa je glavnina pobune u Iraku koncentrirana upravo u podrucjima s vecinskim sunitskim stanovništvom.

Ministar Rumsfeld kaže da je najbolji nacin za pobjedu nad pobunom stvaranje sigurnijeg okruženja, kako u politickom tako i u ekonomskom smislu: "Dobro bi bilo da gradani osjecaju da je to njihova zemlja, da su suverena nacija, da se njihov glas cuje. To bi ljudima ucinilo pobunu manje privlacnom. U tom smislu jednako je važno da se nastavi ekonomska obnova, da ljudi imaju posao i da gospodarstvo raste."

Gospodin Rumsfeld je dodao da koalicijske snage cine sve što mogu kako bi pomogle novoj vladi u stvaranju takvih uvjeta. Prvi covjek Pentagona odbio je iznijeti vremenske okvire povlacenja americkih snaga, ali je rekao da postrojbe nece ostati u Iraku duže nego što to bude potrebno.

XS
SM
MD
LG