Linkovi

Morskim algama protiv zagađenja


Jedna vrsta morskih algi mogla bi, poput spužve, čistiti onečišćenja u oceanima, rijekama i drugim vodenim medijima, tvrde znanstvenici koji su razvili tu vrstu algi.

Radi se o algi porfiri, tipu algi poznatih u Japanu po imenu 'nori', koje se koriste kao omot japanskog kulinarskog specijaliteta, sušija. Trenutno, ta vrsta alge može 'upiti' i neutralizirati TNT koji iscuri iz neeksplodiranih granata i mina, jer je i stvorena na zahtjev američke mornarice koja je željela očistiti područja u kojima vojni brodovi vježbaju gađanje. No, biolog Donald Cheney, sa Sveučilišta Northeastern, u Bostonu, tvrdi da bi alga mogla očistiti bilo što za što bi ju se 'programiralo'.

Upravo u ovom posljednjem i leži problem s ovim superčistačem: ta je alga proizvod genetičkog inžinjeringa. Prema važećim propisima, ona ne smije biti puštena nigdje u prirodu. Skupine za zaštitu okoliša tvrde da bi uvođenje genetski dizajnirane alge u bilo koje prirodno stanište predstavljalo biološko zagađenje, čije se posljedice po postojeće vrste ne mogu procijeniti, niti spriječiti.

Ekipa znanstvenika, na čelu s profesorom Cheneyem, trenutno pokušava procesom prirodne selekcije doći do sličnog tipa porfire kakav su stvorili uvođenjem stranog gena u genom alge. Kako kažu, već su došli do gotovo jednako efikasnog 'čistača', koji će, za razliku od umjetnog prototipa, moći testirati u prirodi.

XS
SM
MD
LG