Linkovi

Sirija sve bliža Rusiji


Skupina stručnjaka za Srednji istok izrazila je zabrinutost zbog zatopljavanja odnosa između Rusije i Sirije, te zbog implikacija tog trenda za širu regiju.

Washington je počeo obraćati pažnju na jačanje političkih i vojnih veza između Rusije i Sirije. Rusija je pristala prodati Siriji, koju Sjedinjene Države smatraju sponzorom terorizma, rake zemlja-zrak tipa SA-18. Ovaj sporazum sklopljen je unatoč protivljenju Sjedinjenih Država i unatoč obvezi Rusije da, kao zemlja članica Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi, ne podržava terorističke režime. Rusija je također otpisala 75 posto sirijskih dugovanja Moskvi, koja iznose 13 milijardi dolara. Na nedavnom sastanku Helsinškog odbora američkog Kongresa, skupina stručnjaka upozorila je na implikacije jačanja veza između Moskve i Damaska.

Ial Berman, dopredsjednik za politiku pri Američkom vijeću za vanjsku politiku, kazao je da bi dugoročna ruska podrška za Siriju mogla otežati napore na provođenju demokratskih promjena u Libanonu, kao i ugasiti svake nade za takve promjene u Siriji.

"Postoje znakovi da bi libanonska tzv. "revolucija u zemlji cedrova" mogla potaknuti interne promjene u sirijskom režimu. Pomoć od strane Moskve, bez obzira da li se radi o ekonomskim povlasticama ili prodaji vojne opreme, predstavlja važan faktor opstanka sirijskog režima. To je "uže za spašavanje" koje će osigurati sirijskoj vladi dodatna sredstava za odupiranje težnjama za neovisnošću bilo u Libanonu ili u samom sirijskom narodu," kaže Berman.

Berman je dodao da Damask pozdravlja rusku pomoć, dijelom i zbog zabrinutosti oko toga što Sjedinjene Države namjeravaju učiniti u regiji. "Zbog svoje isprepletenosti sa strankom Baath, te kao zemlja koja podržava terorizam, Sirija se smatra sljedećim mogućim kandidatom za promjenu režima uz pomoć Sjedinjenih Država, te pokušava učiniti sve što može kako bi to spriječila," kaže naš sugovornik.

Sa svoje strane, Rusija može dobro iskoristiti svoje veze sa Sirijom. Stručnjak za terorizam Steven Emerson izjavio je da Rusija želi povećati svoj utjecaj na Srednjem istoku.

"Rusija ulaže sve veće napore da bi igrala protutežu Sjedinjenim Državama, u okviru strategije koja vrlo podsjeća na Hladni rat. Za to dobiva novac i podršku. Tako pokušava proširiti svoju političku hegemoniju. Rusija do sada jednostavno nije imala razloga da prestane podržavati Siriju," objašnjava Emerson.

Emerson, međutim, dodaje da takva strategija zapravo samo ugrožava ruske napore na planu borbe protiv terorizma.

"Tragična je ironija da i drugi vide što Rusija radi. Iako Moskva s pravom želi pomoć Zapada u svojem ratu protiv islamskih terorista koji operiraju u Čečeniji, istovremeno naoružava režime koji podržavaju teroriste i pokrete koji su izravno ili neizravno vezani s teroristima koji su izveli prošlogodišnji napad u školi u Beslanu, u kojem je ubijeno oko 700 Rusa, većinom djece," ističe Emerson.

Emerson i drugi stručnjaci ističu da se Rusija pridružila drugim zemljama u pozivima Siriji da se povuče iz Libanona, no da svoju retoriku nije potkrijepila konkretnim koracima.

XS
SM
MD
LG