Linkovi

Populariziranje biodizela


Sve veće cijene benzina navele su mnoge Amerikance da potraže alternativna goriva. Ovo je dobra vijest za američke farmere, koji osiguravaju sirovine za proizvodnju biodizela – goriva koje se dobiva od ulja. Biodizel manje zagađuje okoliš od benzina, ali mu je zato cijena znatno veća. No, lokalne vlasti pronalaze načine za promicanje biodizela, kako bi njegova cijena postala pristupačna i prosječnim potrošačima.

Vozači koji dolaze na benzinsku postaju Cropper Oila u mjestu Berlin u ruralnom dijelu savezne države Maryland otkrivaju da jedna crpka nosi natpis "sojin biodizel". James Warren, vlasnik ove postaje, kaže da ga kupci često pitaju - što je taj biodizel.

"To nam pruža mogućnost da objasnim ljudima što je biodizel i da im kažem da Odbor za uzgoj soje u Marylandu nudi popust na to gorivo u obliku povrata dijela cijene. To im se jako dopada i vrlo često nam se vraćaju i postaju stalni kupci," kaže Warren.

Takvi popusti čine cijenu biodizela prihvatljivijom, jer ovo je gorivo oko dva puta skuplje od običnog dizela. Odbor za uzgoj soje, koji financiraju sami farmeri, vraća vozačima gotovo polovinu onoga što potroše na biodizel, što je do tisuću dolara godišnje. James Warren počeo je prodavati ovo gorivo prije dvije godine kada su ga kupci počeli pitati za biodizel. Sada, kaže, nastoji novo gorivo predstaviti i drugima.

"Vrlo sam zadovoljan. To gorivo nije štetno za okoliš i pomaže našim farmerima, a mnogi moji kupci su upravo farmeri," priča nam naš sugovornik.

Biodizel može koristiti svako vozilo s dizel motorom. Većina kupaca miješa obični dizel i biodizel u bilo kojem omjeru, iako stručnjaci kažu da se najmanje zagađenje postiže kada se običnom dizelu doda barem 20 posto biodizela. Biodizel sagorijevanjem ispušta tek polovinu ugljičnog dioksida koji nastaje sagorijevanjem običnog petroleja. No, ipak, povećava zagađenje dušikom za oko 10 posto. Građevinar Ron Cascio svakodnevno koristi biodizel. Iako je već premašio granicu od tisuću dolara za povrat troškova, što znači da sada plaća punu cijenu. Ipak, isključivo koristi samo biodizel.

"To uopće nije dobro po moj džep, ali vjerujem da cijena goriva na crpki ne odražava njegovu pravu cijenu – koja uključuje njegovu eksploataciju, prijevoz i čišćenje naftnih mrlja," kaže Cascio.

Američka proizvodnja biodizela razvila se na srednjem zapadu tijekom osamdesetih godina, kada su poljoprivredne kooperacije drobile soju za stočnu hranu. No, nisu znale što bi s nus-proizvodom tog procesa – sojinim uljem. Na kraju su ulje počele pretvarati u biodizel. Danas rafinerije biodizela niču po istočnoj obali, a vjeruje se da će se korištenje ovog goriva proširiti diljem Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG