Linkovi

Manje kiše, manje šume


Australski znanstvenici otkrili su da je sječa šuma duž rijeke Amazona u Južnoj Americi dovela do smanjenja količine kišnih oborina, te da uzrokuje klimatske promjene u regiji.

Istraživanje provedeno u Amazoniji pokazalo je da zbog nestanka šuma u atmosferu isparava sve manje vode, što smanjuje padavine, kaže Ann Henderson-Sellers, direktorica za okoliš pri Australskoj organizaciji za nuklearnu znanost i tehnologiju. Istraživanje je bilo usredotočeno na ciklus molekule teške vode uobičajene u Amazoniji, koja isparava brže kroz biljke, nego iz rijeka i jezera.

Molekula obične pitke vode sastoji se od dva obična atoma vodika i jednog "običnog" atoma kisika, no kod nekih molekula vode, drugi atom vodika zamjenjuje teži izotop vodika, nazvan deuterij. "Biljke ispuštaju molekule vode u zrak, bez obzira na njihovu težinu." Međutim, istraživanje, koje je pratilo ciklus vode od rijeke Amazon do Atlantskog oceana pokazalo je da se od sedamdesetih godina smanjuje količina molekula teške vode. Znanstvenici smatraju da se to smanjenje može objasniti smanjenjem vegetacije, zbog kojega se sve manje molekula teške vode vraća u atmosferu, što pokazuje da postoji veza između sječe šuma i količine padavina.

Razlikovanje molekula vode omogućilo je znanstvenicima da odvojeno prate ciklus vode koja je isparila iz biljaka i one koja je isparila iz rijeka i jezera.

XS
SM
MD
LG