Linkovi

NATO i trasatlanski odnosi - 2005-02-09


Ministri su u poslijepodnevnim satima počeli stizati u Nicu, ovdje je već stigao američki minister odbrane Donald Rumsfeld, a sutra će biti glavni dan samita koji počinje oko 9 ujutro po lokalnom vremenu. Samit će otvoriti generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Schefer, a zatim će govoriti i francuska ministrica odbrane Michele Alliot Marie, koja je večeras bila prisutna ovdje u palati Acropolis i organizirala susret s novinarima……..

Lokalni list Nice Maine na naslovnoj stranici donosi naslov Stanje opsade u Nici pred samit NATO-a, navodeći da 1200 vojnika nadgleda grad uz francusku flotu u luci. I doista sa jedne od glavniu ulica u Nici koja se pruza uz plažu, na horizontu se mogu vidjeti samo brodovi francuske flote koji patroliraju morskim prilaznom ka Nici.

Vojnici sa snjaperima su rasporedjeni na krovoe zgrada u centru grada a posebno oko palate Acropolis gdje ce se održati samit. Nebom kruže helikopteri francuske vojske. Predstavnici vojske i policije kako navodi list kažu da su u potpunnosti spremni za samit sto se tiče sigurnosti. Inače kako se čini, stanovnici Nice nastavljaju sa svojim uobičajenim aktivnostima, medju kojima su i sunčanje na plaži pa čak i plivanje, iako je temperature izmedju 15 i 20 stepeni C.

U Nici započinje susret ministara odbrane zemalja članica NATO-a koji je neformalni sastanak, što znači da će to biti susret sa veoma otvorenim diskusijama, ali bez donošenja ikakvih formalnih odluka. Tema susreta je veoma jasna: a to je da translatantska zajednica, Evropa i Sjeverna Amerika zajedno, imaju još da urade dosta posla. Oni već rade zajedno, ali se žele približiti u smislu podjele političkih perpektiva, i implementacije mnogih područja gdje dvije strane Atlantika moraju zajednički raditi kako bi izgradili mir i sigurnost, oko samog NATO-a, i izvan njega.

Dobili smo informaciju da se oko hiljadu i pol osoba sakupilo kod željezničke stanice u Nici –bili su to mirni prosvjedi a nosili su parole na kojima je pisalo SAD idite kući, Snage van Iraka, Ne NATO-u, ali je sve proslo bez incidenata.

Ovaj susret ministara odbrane u Nici se koncentrira mnogo više na pitanja odbrane, na praktična pitanja. Ministri odbrane će ovdje u Nici održati veoma otvorene diskusije o tome kako nastaviti vojnu transformaciju unutar saveza, modernizaciju NATO snaga, te poboljšanje ravnoteže između dvije strane Atlantika u smislu njihovih vojnih sposobnosti.

Susret u Nici bi se trebao fokusirati na tri glavna područja, a to su implementacija misije u Iraku, operacija u Afganistanu i na Kosovu. Po pitanju Afgansitana trebalo bi se razgovarati o daljem proširenju NATO-ve misije u toj zemlji, po pitanju Iraka o narednoj fazi treninga iračkih snaga. A po pitanju Kosova, očekuje se da će ministri veoma pomno razmotriti politički proces na Kosovu, osobito u trenutku kada će kontaknta grupa, i međunarodna zajednica razgovarati o opsegu do kojeg je Kosovo ispunilo standarde koje je postavila međunarodna zajednica, te o tome da li je Kosovo spremno, u smislu udovoljavanja međunarodnim standardima, za razgovore o svom konačnom statusu.

Izvori NATO-a jasno stavljaju do znanja da je KFOR u potpunosti spreman nastaviti igrati ulogu u obezbjeđivanju mira i sigurnosti na Kosovu, dok se odvija veoma važan proces političkih razgovora o Kosovu. To je potvrdio I američki ambasador pri NATO-u, Nicholas Burns, koji je rekao da, usprkos činjenici da Savez sve više svoj focus pomjera prema srednjem istoku, NATO i dalje igra važnu ulogu na Kosovu, gdje mora održati jako prisustvo. Ambasador Burns je dodao da NATO želi ojačati i svoje odnose s Rusijom i Ukrajinom.

Ovo je, inače, mjesec pun događaja i susreta za NATO savez. Nakon ovog susreta u Nici, u sjedištu NATO-a u Briselu krajem mjeseca, tačnije 22 februara, će se održati samit šefova država zemalja članica Sjeveroatlantskog saveza, kojem bi trebao prisustvovati i predsjednik Sjedinjenih država George W.Bush, zajedno sa 25 svojih kolega iz zemalja NATO-a. Prema očekivanjima, oni će održati u velikoj mjeri političke diskusije o tome šta predviđaju kao budućnost angažiranja translatantske zajednice u Iraku, Afgansitanu i na Balkanu.

XS
SM
MD
LG