Linkovi

Državni sekretar Rice u sjedištu NATO Saveza - 2005-02-09


Američki državni sekretar Condoleezza Rice i generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer izrazili su zadovoljstvo ponovno stvorenim jedinstvom unutar Saveza. Oni su govorili na press konferenciji nakon otvaranja dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a u Brusselsu.

Gospodja Rice je u sjedište NATO-a došla na kraju svog osmodnevnog putovanja, prvog u funkciji šefa američke diplomatije, sa zadatkom da ponovo učvrsti veze sa prekoatlanskim saveznicima, oslabljene zbog brojnih američkih unilateralnih poteza, a na momente, opet, veoma zategnute, posebno zbog rata u Iraku. Njena ukupna evropska misija je takodje u funkciji priprema osnova za razgovore koje će predsjednik Bush 22.ovog mjeseca imati u Brusselsu, tokom summita Sjedinjene Države - Evropska Unija. Amerika želi da Evropa bude uz nju u misiji širenja demokratije i slobode u svijetu, a Evropa procjenjuje da sa Amerikom ne treba prekidati tradicionalne veze. Evo šta je na press konferenciji rekao šef NATO-a Jaap de Hoop Scheffer:

SCHEFFER: Ministri su se saglasili da je nastupio značajan zaokret, nakon istorijskih izbora u Iraku prošle nedjelje. Cijela euroatlanska zajednica se veoma raduje tome da podrži politički proces u Iraku. Ono što sada treba da činimo jeste da svi zajedno povučemo poteze u istom pravcu. NATO pomaže u tome time što pomaže u obuci i opremanju iračkih snaga sigurnosti. NATO-ova misija, misija obuke i opremanja, koja je kao što znae već počela - godišnje će obučiti više od hiljadu policajaca.

Gospodin de Hoop Scheffer je zatim još jednom dobrodošlicu poželio novom članu NATO-ovog vijeća ministara, gospodji Rice.

RICE: Opširno smo raspravljali o Afghanistanu i značajnim stvarima koje su tamo postignute u posljednje 3 i po godine, o značajnoj ulozi NATO-a u stabiliziranju te zemlje, o ulozi sigurnosnih snaga, rekla je gospodja Rice sumirajući prvi dan ministarskog sastanka i izrazila zadovoljstvo što su ministri zemalja članica izrazili jedinstvo oko pitanja poput Iraka i Afghanistana.

Na pitanje novinara u vezi sa Iranom, američki državni sekretar je odgovorila:

Kažem sasvim jasno i vjerujem da i ostali to poručuju Iranu da mora dopustiti verifikaciju svog nuklearnog programa ili će Sjedinjene Države taj problem predati u nadležnost Vijeća Sigurnosti UN. Trenutni razgovori koje vlada u Teheranu vodi sa tri evropske zemlje ne mogu biti korišteni kao razlog za odlaganje verifikacije, zaključila je gospodja Rice.

XS
SM
MD
LG