Linkovi

Demokrati i Bush - 2005-02-02


Iako su mu uspješno izvedeni izbori u Iraku dali značajan zamah, predsjednik Bush je i dalje suočen sa jakom opozicijom odlučnih Demokrata koji s njim vode bitku oko ključnih domaćih i spoljnopolitičkih pitanja.

Irački izbori su Georgeu Bushu pružili dobrodošao podsticaj za početak njegovog drugog predsjedničkog mandata. Ali ni opoziciona Demokratska stranka ne posustaje, iznoseći prigovore po brojnim pitanjima. Predsjednik Bush je svoj inauguralni govor iskoristio kao priliku da izrazi veoma široku posvećenost Amerike ka slobodi. Lider demokratske manjine u Senatu, Harry Reid, kaže da je to sasvim u redu, ali kaže da gospodin Bush i dalje ima velike pukotine u kredibilitetu zbog Iraka. Gospodin Reid kaže da je nužno da predsjednik izadje sa jasnijom vizijom iračke budućnosti, uključujući i planove za povlačenje američkih trupa.

- Neophodna nam je izlazna strategija kako bismo znali šta će se smatrati pobjedom i kako da dodjemo dotle, da bismo kasnije šta treba da uradimo i da znamo kad taj posao bude završen.

Demokrati u Senatu su nastojali da što više oduže senatsku potvrdu imenovanja Condoleezze Rice za državnog sekretara, rešetajući je pitanjima o Iraku. Neugodna pitanja su postavljana i u vezi sa Albertom Gonzalesom, predsjednikovim izabranikom za ministra pravosudja, zbog načina kako je formulirao pravila za tretman zatvorenika u ratu protiv terora.

Na domaćem planu, evo šta je lider demokratske manjine u Zastupničkom Domu, Nancy Pelosi, rekla o predsjednikovoj namjeri da reformira penzioni sistem, uključujući i moguće smanjivanje sadašnjih penzija.

- Smanjiti penzije? Time bismo sa vodom nakon kupanja izbacili i baku ... A kao jednoj baki, meni se takav pristup uopšte ne dopada...

Kao odgovor na to predsjednik planira da nakon govora O stanju nacije krene na brojna putovanja i da lično promovira svoj plan penzionih reformi. U medjuvremenu, Demokratska stranka traga za novim rukovodstvom i za novom vizijom koja bi im, nadaju se članovi, pomogla u političkom oporavku nakon novembarskih izbora. Patrick Basham, saradnik instituta CATO iz Washingtona:

- Ali ja ne mislim da će Demokrati ponuditi neku viziju, neku alternativnu viziju, jer oni nisu u poziciji da mogu ponuditi tako nešto. Oni nemaju vodjstvo na nivou cijele zemlje i još uvijek se ne slažu ni oko toga u čemu su pogriješili oko izbora, kako bi sada mogli znati šta je ispravno da se učini.

A iznad svega još jedna velika nepoznanica - mogu li Iračani, uz pomoć američkih snaga, u post-izbornom zamahu, onemogućiti one koji žele da unište tek rodjenu demokraciju.

XS
SM
MD
LG