Linkovi

Christopher Arterton govori o sutrašnjem govoru O stanju nacije - 2005-02-01


Za Glas Amerike govorio je Christopher Arterton, dekan Fakulteta političkih nauka na univerzitetu George Washington. Tema: šta se može očekivati da će predsjednik Bush izdvojiti kao glavne teme u svom sutrašnjem govoru O stanju nacije?

ARTERTON: Mislim da će on pokušati da uradi dvije stvari. Kako je rekao na nedavnoj konferenciji za novinare, predsjednik Bush planira da govor O stanju nacije iskoristi da bi preciznije izložio kako misli da sprovede ono o čemu je govorio u svom inauguralnom govoru. Dakle, mislim da ćemo imati priliku da čujemo nešto od planova administracije u domenu vanjske politike. To je, u isto vrijeme i trenutak da se obrati američkoj javnosti, tako da ćemo čuti i nešto o programima koje on želi da sprovede na domaćem planu: penzioni sistem, možda neke revizije na planu zdravstvene zaštite i druge stvari, poput obrazovanja koje on ima u svom programu.

Istorijski gledano, da li je svrha govora O stanju nacije to da se izloži predsjednikov plan rada za ovu godinu?

ARTERTON: Govor o stanju nacije je obično bio pregled situacije u kojoj zemlja jeste i obrazlaganje problema sa kojima smo suočeni. Sve više, medjutim, oni ga koriste da izlože planove, i da pažnju Kongresa fokusiraju na neka pitanja radije nego na neka druga pitanja.

Predsjednik je za naredne 4 godine predložio neke prilično skupe inicijative. Pomenuli ste reformu panzionog sistema. On želi da smanjenje poreza učini trajnim, i druge slične stvari. Istovremeno, imamo rekordan budžetski deficit. Ima li novca za te njegove inicijative?

ARTERTON: Vidite, Bijela Kuća kaže da ćemo prema predloženom budžetu imati deficit od 427 milijardi dolara. U to nije uključena stvaka od 80 milijardi za rat u Iraku i Afghanistanu. Znači da očekujemo oko 500 milijardi dolara razlike izmedju prihoda i planirane potrošnje. Pitanje je, kako ćemo to finansirati? Hoće li se to finansirati novim zaduženjem kojeg će otplaćivati budući Amerikanci? Hoće li se to finansirati novom inflacijom? Ili, što je vjerovatnije, to će se finansirati investicijama koje će druge zemlje ulagati u Sjedinjenne Države? Što se i dešava posljednjih 20 godina. Dok god budemo imali sreće da druge nacije vjeruju da je američka ekonomija dovoljno jaka, da dolaze i investiraju u ovu zemlju, mi vjerovatno nećemo upasti u veću nevolju. Čini se da mi imamo neku vrstu otvorenog budžeta kad se radi o stvarima koje administracija želi da sprovede u djelo. Očekujem, dakle, da će oni naći novac. Ali, uvijek će biti sporenja o tome da li je ova ili ona budžetska stavka suviše mala ili suviše velika.

Želio bih na kraju da progovorimo i o pitanju jedinstva u zemlji. Predsjednik je u svom inauguralnom obraćanju govorio o ujedinjavanju zemlje nakon teške i otrovne političke kampanje. Da li ga vidite kako pruža ruku drugoj stranci, Demokratama, i zaista čini kompromise na nekim od svojih planova u naredne 4 godine.?

ARTERTON: On mi se ne čini previše sklonim kompromisima, ali se čini da ima planove koji su manje oštri nego što bi to tvrdi konzervativci željeli. Kao guverner Texasa on je bio znatno umjereniji i očekujem da će biti i znatno umjereniji kao predsjednik u svom drugom mandatu. Mislim, dakle, da možda neće biti kompromisa ali da će početi sa prijedlozima koji su prihvatljiviji Demokratama i da će od toga biti iniciran dijalog.

XS
SM
MD
LG