Linkovi

Irački izbori: Šta kažu Suniti - 2005-01-28


Iako su se izbori u Iraku dobrano približili - održavaju se u nedjelju - Iračani i dalje imaju različite poglede po pitanju glasanja. Pokazalo se da je veliki jaz u stajalištu izmedju između Muslimana Shiita i Sunita. Šiiti, koji su većinsko stanovništvo u Iraku, godinama su patili pod represivnim režimom Sadama Huseina, te su jako zainteresirani za učešće na izborima. Muslimani Suniti, koji su bili vladajuća elita za vrijeme Sadama Huseina, plaše se da će biti marginalizirani, i protive se ovim izborima.

U predgrađu Bagdada, porodica i prijatelji biznismena Abdulahha Hatema, Muslimana Šiita, okupili su se na čaju u njegovom domu, kako bi razgovarali o nedjeljnim izborima.Lideri iračkih Šiita ovu mogućnost vide kao ključnu u pogledu osiguravanja njihovog mjesta u vrhu iračke politike, kao većine koja je dugo patila pod vladavinom manjinskih Sunita. Međutim, Abdulah Hatem na ove izbore gleda kao na prvi korak ka postizanju dostojanstva i slobode koje nikada nije iskusio pod režimom Sadama Huseina.

Naravno da ću glasati, kaže on i nastavlja. Ovo je dan kojeg smo dugo čekali, kako bi mogli slobodno glasati. U prošlosti, u prethodnim izborima, niste ni znali imena ljudi za koje glasate. Nije bilo imena.

Porodična prijateljica Laila Ali Hamood još uvijek zaplače kada se sjeti onog dana kada su joj agenti Sadama Huseina bezrazložno odveli 21-ogodišnjeg brata koji je upravo trebao da se oženi.Za njega, od tada , nikada nije čula.

Ove suze predstavljaju pobjedu nad prethodnim režimom.Čitava naša porodica je uništena.Ono što smo izgubili, nikada nam neće biti vraćeno, kaže Laila.

Abdulahova supruga Sousen Abdulah kaže da su ovi izbori važni ne samo za Šiite, već za sve Iračane.

Učestvovat ću u ovim izborima, čak i po cijenu da me ovi izbori koštaju života. Vjerujem u izbore i vjerujem u našu sudbinu. Nadam se da će svi Iračani učestvovati u ovim izborima ,kaže ona.

Međutim, na ovaj način ne razmišljaju neki Muslimani Suniti. Studenti Barrah i Ibrahim Mohamed nisu rado stali pred kamere. Dvojica braće, Muslimani Suniti, su sa nervozom govorili o tome kako su ih militanti upozorili da ne govore za zapadne medije i da bojkotuju izbore u nedjelju, jer rizikuju da na glasačkim mjestima izgube život. Stariji brat, Barrah kaže da neće glasati, ne zbog prijetnji, već zbog toga što su istaknute Sunitske vjerske vođe kazale da će izbori dovesti do nepoštenih razultata za Sunite.

Barrah: Kao što Šiiti slušaju svoje vođe, tako ćemo i mi svoje, a naši lideri kažu da su ovi izbori nelegalni, i to je naše pravo. Ne očekujem ništa od ovih izbora i zbog toga neću glasati.

Američki i irački zvaničnici su saopćili da su četiri od 18 iračkih provincija dom za više od 40 posto populacije od 26 miliona Iračana, nisu sigurni za glasanje.Mlađi brat Ibrahim Mohamed smatra da bi se glasanje trebalo odgoditi dok se sigurnosna situacija ne popravi. Zvaničnici administracije predsjednika Busha su kazali da su zabrinuti zbog mogućnosti da Muslimani Suniti bojkotiraju ove izbore, što može dovesti do pobune Sunita. Međutim, predsjednik Bush je kazao da se izbori moraju održati na vrijeme u nastojanju da se oglasi većina Iračana, uključujući Kurde i Šiite, koji žele glasati u nedjelju.

XS
SM
MD
LG