Linkovi

Ulog je velik na nedjeljnim izborima u Iraku - 2005-01-27


Pobunjenici u Iraku danas su ubili najmanje 15 iračana i napali više glasačkih mjesta u neprekinutom lancu nasilja uoči nedjeljnih izbora, ali guverneri svih 18 iračkih provincija, i pored toga, očekuju veliki odziv glasača. Jučer je predsjednik Bush u Washingtonu pozvao iračane da se odupru pobunjenicima i izadju na izbore. U medjuvremenu, privremena iračka vlada je uvela ograničenja putovanja i policijski sat.

U nedjelju iračani treba da izaberu 275 članova državnog parlamenta i članove parlamenata svih 18 provincija.

Guverner Kirkuka, Abdul Rahman Mustafa je optimista.

- Mi smo uvjereni da će veliki broj iračana učestvovati na izborima, jer se irački narod u suštini raduje uspostavi demokratskog režima zasnovanog na principima jednakosti i pravde.

Predsjednik Bush je to isto rekao jučer.

- Istraživanja pokazuju da većina ljudi žele učestvovati u demokraciji. I neki se osjećaju zastrašenim. Ja pozivam ljude da glasaju. Ja pozivam ljude da se odupru tim teroristima.

Ulog je velik na nedjeljnim izborima. Većinski šiiti očekuju da zadobiju kontrolu nad zemljom, dok se predvidja da će mnogi suniti bojkotirati izbore, ili da bi pokazali protivljenje, ili iz straha od osvete pobunjenika, koji su uglavnom irački suniti, i koji su u Saddamovo vrijeme bili na vlasti.

SOT Iman Kahlil, stanovnica Bagdada Kao sunit ja neću glasati, jer me se izbori ne tiču. Oni su ubili mog muža. Ja sam udovica sa troje siročadi, moje djece. Ja trebam brinuti o njima. Ja ne vjerujem da će mi izbori išta donijeti.

Pobunjenici u Bagdadu dijele letke na kojima obećavaju da će ulice oprati krvlju glasača. Ipak, svi suniti u Bagdadu nisu zastrašeni.

SOT Abdil Hassan Rida, stanovnik Bagdada Naravno, ja ću glasati. To je istorijska šansa za irački narod. Mi smo decenijama patili pod diktaturom.

Zabrinuta za sigurnost, jučer je privremena vlada izdala zabranu putovanja izmedju 18 provincija, te proširila policijski sat koji postoji u cijeloj zemlji.

Inače, nesigurnost nije samo prijetnja izborima, to je i dio same izborne kampanje. Jedan od šiitskih vodaj, Adnan Ali kaže: Ova vlada nije uspjela udovoljiti ni osnovnim potrebama iračkog naroda.

Mnogi iračani kažu da se u nedjelju glasa o američkoj uključenosti u Iraku, o čemu jedan od kandidata, Fatah al-Sheikh kaže: Naš cilj je da izbacimo američke okupatore iz zemlje, ako pobjedimo na izborima. Mi otvoreno pozivamo Amerikance da napuste zemlju.

Irački premijer, Ayad Allawi kaže da to nije opcija. On kaže da će iračani na neodredjeno dugo trebati američku pomoć.

U Bagdadu je dosta i onih koji su više zabrinuti lokalnim problemima, Taxista, Abdul Hasan al Saidi ukazuje na neke. Smeće se ne odvozi, kanalizacija se izljeva po ulicama, a zakon i red ne postoje. On se, medjutim, nada u budućnost i u nedjelju planira izaći na izbore.

XS
SM
MD
LG