Linkovi

Bajram u Americi - 2005-01-20


Muslimani diljem svijeta obilježili su danas prvi dan velikog blagdana, Hadžijskog bajrama, kojim se slavi kraj hodočašća na Mekku. Novinarka Glasa Amerike Kimberly Russel izvještava o tome šta bajram znači muslimanima - Amerikancima:

Svake godine i do tri milijuna Muslimana putuje u Mekku u Saudijskoj Arabiji, kako bi izvršili hadž. A nakon hodočašća, slavi se tri dana kurban Bajram, praznik davanja, milosrdja , zajedništva i žrtve. Lobna Ismail nije nikada obavila hadž u Mekku, ali u saveznoj državi Maryland proslavlja Bajram: Idemo u džamiju i obavljamo posebnu bajramsku molitvu; ne treba doručkovati prije odlaska u džamiju, nego se prvo klanja sa ostalim Muslimanima. A nakon toga je zajednički objed, okupljanje porodice, zabava... Eto, to je ono što mi obično činimo za Bajram.

Gospodja Ismail dodaje da su ljudi u Americi svakim danom sve svjesniji islamskih blagdana i običaja, medju njima Bajrama .

- Na primjer, sada već škole Bajram upisuju u školske kalendare. Na kalendaru u mom uredu, na veliko iznanedjenje sam vidjela da je 20 januara obilježen kao islamski blagdan žrtve. Djeca mogu uzeti slobodan dan u školi, a da ih se zato ne kažnjava. Pored toga, o prazniku se govori na televizji - vjerujem da će danas biti programa i na lokalnim, i nacionalnim mrežmama o blagdanu žrtve.

Gospodja Ismail kaže da je priča o hadžijskom bajramu ona koju mogu podijeliti Muslimani, Kršćani, i Židovi. Ona zaključuje da Bajram ukazuje ljudima na sličnosti, a ne na razlike.

XS
SM
MD
LG