Linkovi

Obavještajni podaci su bili pogrešni, ali rat u Iraku nije greška, kažu iz Bijele kuće - 2005-01-14


Sjedinjene Države su jučer zvanično potvrdile da prestaju potragu za biološkim, kemijskim i nukelarnim naoružanjem u Iraku. Zvanično je saopćeno da su obavještajni podaci o Iraku bili pogrešni, medjutim iz Bijele kuće kažu da to ne znači da je rat u Iraku bio greška. U isto vrijeme, neki pozivaju na totalnu ponovnu procjenu američkih obavještajnih podataka, sada kada se očekuje da će finalni izvještaj šefa inspekcije za naoružanje, biti u suprotnosti sa svim pred-ratnim argumentima oko oružja za masovna razaranja koje je iznosila administracija predsjednika Busha.

Neki demokrati pozivaju predsjednika da se izvini. Medjutim, gospodin Bush ostaje čvrst, ponovo govoreći da je odluka o invaziji Iraka bila ispravna.

To je bio glavni razlog za rat. Medjutim, gotovo dvije godine kasnije u Iraku nije pronadjeno oružje za masovna razaranja.

U exkluzivnom intervjuu za ABC sa Barbarom Walters, predsjednik je rekao da Sjedinjene Države nisu bile same u donošenju pogrešnog zaključka.

- Mnogi širom svijeta...Ujedinjeni narodi su mislili da ima oružja za masovna razaranja. Prema tome, mi treba da vidimo šta je bilo pogrešno oko prikupljanja obavještajnih podataka. Saddam je bio opasan, i svijet je sigurniji sada kada on nije na vlasti.

Bila je to sasvim drukčija priča prije rata, uz tvrdnje da Saddam laže, i optužbama na račun iračkih lidera da nastoje ponovo uspostaviti program nuklearnog naoružanja.

Mi ne možemo čekati finalni dokaz...neoborivi dokaz...on bi mogao doći u obliku pečurkastog oblaka. Rekao je predsjendik Bush 7 oktobra 2002. godine.

Očekuje se da šef inspektora za naoružanje, Charles Duelfer, sljedećeg mjeseca, kaže da bivši režim nije imao u dokumentima utvrdjenu strategiju za obnovu programa oružja za masovna razaranja. To je isti zaključak do kojeg je došao prvi šef američkog inspektorskog tima, David Kay.

- To je uzelo još godinu dana, i u biti, mi smo bili u pravu prije godinu dana, oružja nije bilo.

David Kay vjeruje da je dodatna milijarda dolara potrošena u potrazi.

Vodeći demokrata, Nancy Pelosi smatra da predsjednik mora objasniti šta je bilo pogrešno.

Nancy Pelosi, lider demokrata u Zastupničkom domu Kongresa: Mislim da administracija duguje izvinjenje američkom narodu, zato što nas je dovela na put na kojem su ugroženi istina i povjerenje.

Barbara Walters, novinar ABC-a je pitala predsjendika Busha: Ali, da li se to isplatilo, ukoliko nema oružja za masovna razaranja...Sada kada znamo da tamo nije bilo oružja za masovna razaranja, je li to vrijedilo truda.

Oh, apsolutno, odgovorio je predsjednik Bush.

Hiljadu i 700 ljudi je tražilo oružje u Iraku. Sada ostaju u toj zemlji da prikupljaju podatke o iračkim pobunjenicima.

XS
SM
MD
LG