Linkovi

Izložba fotografija objavljenih u magazinu Life - 2005-01-11


Nedavno otvorena izložba u Međunarodnom centru za fotografiju u New Yorku pod nazivom Pogled u život, zaviruje u segmente američkog života i života u nekolicini drugih zemalja svijeta od tridesetih do šezdesetih godina prošlog vijeka - a koji su ovjekovječeni kroz fotografije objavljene u magazinu LIFE.

Skoro četrdeset godina, sve do 1972 godine, sedmični magazin LIFE je bila američka institucija u kojoj se dokumentirala američka kultura i istorija, ali i segmenti drugih, inostranih kultura također. Eseji kazivani uglavnom kroz sjajne fotografije, uz minimalnu naraciju, su način na koji su novinari ovog lista prenosili priče iz svakodnevnog života, ali i posljednje novosti iz društvenog i političkog života.

Jedna od najpoznatijih Amerikanki koja se bavila fotografijom, Margaret Bourke White je načinila fotografije za prvo izdanje ovog lista u novembru 1936 godine. Na slikama je prikazana izgradnja brane Fort Peck u Montani.

Kustos Vanessa Rocco: Ova fotografija turbine je suvremena, estetska fotografija, klasično djelo Margaret Bourke. Ono što je interesantno da je ona fotografisala i radnike na ovoj brani, prikazala je djeliće njihovih života u vrijeme dok su živjeli u prenatrpanim, privremenim kućicama u blizini brane.

Margaret Bourke je bila svjedokom uspona indijskog lidera Mahatme Gandija, ovjekovječila je teške uslove života kopača uglja u rudnicima Južne Afrike, te je načinila fotografije koje je i danas teško pogledati-žrtava nacističkih koncentracionih logora. Ona je bila tek jedan od ratnih izvještača magazina

Larry Burrows je poginuo kao fotograf ovog magazina u ratu u Vijetnamu. Kod kuće, magazin Life je izvještavao o govoru borca za građanska prava crnaca, Martina Luthera Kinga i maršu koji je te 1963. godine održan u Washingtonu.

U magazinu su objavljene fotografije o svakodnevnom životu žena iz srednje klase tokom četrdesetih i pedesetih godina, dok su šezdesetih godina dominirale teme hipi pokreta.

Fotografi Life-a su izvještavali i o životima običnih ljudi u drugim zemljama, kao na primjer kada je fotograf Gordon Parks načinio niz fotografija o jednoj porodici koja živi u brazilijanskoj sirotinjskoj četvrti. Priča je izazvala jake reakcije god čitateljstva koji su uputli novčane donacije pomenutoj porodici.

Odjeljci magazina koji govore o istraživanju svemira prikazuju Nasine fotografije spuštanja čovjeka na Mjesec, zatom su izložene fotografije koje se tiču reproduktivne tehnologije, na primjer slika sićušnog kravljeg fetusa koji lebdi unutar placente, ali i nuklearni testovi u Nevadi, fotografije koje je načinio Loomis Dean... na kojima se vide testovi izvršeni na lutkama. Lutke za testiranje su izložene u obližnjim domovima kako bi se ustanovilo kakva vrsta štete bi bila prouzrokovana. Prizori su stravični.

Izložba je okončana fotografijama na kojima se vide poznati glumci, rok muzičari i sportaši, gdje je ovjekovječeno sve ono što je danas preuzela televizija. Pored izložbe pod naslovom Pogled u život, zvaničnici magazine LIFE u budućnosti planiraju organizirati slične izložbe novih fotografija.

XS
SM
MD
LG