Linkovi

Antisemitizam i dalje prestavlja prijetnju - 2005-01-11


Antisemitizam zapljuskuje svijet stoljećima. Tokom Drugog svjetskog rata došlo je do najgoreg oblika antisemitizma - holokausta u kojem su nacisti likvidirali šest miliona evropskih Jevreja. Danas, šezdeset godina kasnije, kako se to ističe u najnovijem izvještaju State Departmenta antisemitizam, doduše u prikrivenijim i perfidnijim formama, i dalje prestavlja prijetnju. U zemljama zapadne Evrope mnogi anti-simitistički akti mogu se pripisati desno orijetiranim ekstremistima. Međutim, Michael Kozak, vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara za pitanje demokratije i ljudskih prava, ocjenjuje da ti ekstremisti nisu jedini koji šire mržnju: Kao što znate, to nisu samo desni, do glave ošišani, ultranacionalisti. Sada ima i popriličan broj respektabilnih intelektualaca, po opredjeljenima lijevo od centra, antiglobalista, koji počinju u svoju retoriku unositi antisemitizan i to je ono što onespokojava.

Antisemitizam se širi Srednjim istokom i u Evropi gdje naročito uzima maha među, muslimanskom mladeži nezadovoljnom društvenim položajem u kojem se nalazi. Gospodin Kozak ističe da takvo anti-izraelsko osjećanje često ”prelazi liniju razložne kritike Izraela i politike koju provodi i satanizacije Izraela i Jevreja.” Edvard O Donnell, specijalni izaslanik State Departmenta za pitanja holokausta, kaže da razliku između legitimne kritike i anti-semitizma nije teško odrediti: Osporavanje Izraelu prava na postojanje, ili osporavanje holokausta, ili dvostruki standardi prema Izraelu, ili sataniziranje izraelskih lidera, vezivanje kukakstog krsta za njih..... to su jasni primjeri za koje mislim da postoji zajednička ocjena da je to anti-semitizam.

Anti-semitizam u informativnim medijima bio je najčešći i najuobičajeniji oblik antisemitizma na Srednjem istoku, dok je nasilje potaknuto anti-semitizmom gotovo uvijek vezano za anti-izraelsko raspoloženje. Prema najnovijem izvještaju State departmenta anti-semitizma ima i tamo gdje nema Jevreja. U Pakistanu, zemlji u kojoj nema jevrejske zajednice, listovi objavljuju anti-semitističke tekstove. U Rusiji, uslovi u kojima žive Jevreji su poboljšani jer više nema državom podržavanog antisemitizma, ali su tamošnji Jevreji česta meta nacionalistički orijentiranih grupa. Svi ljudi trebaju da imaju mogućnost da slobodno mogu upražnjavati vjeru koju su odabrali i kojoj pripadaju bez straha od diskriminacije ili proganjanja. Američki predsjednik George W. Bush ističe da su Sjedinjene države mukotrpno radile i da će nastaviti raditi na tome da” osiguraju da pradavni impulsi antisemitizma nikada ne nađu uporište u modernom svijetu.“

XS
SM
MD
LG