Linkovi

Brett Schaafer: Efikasnost, a ne procedure u pružanju pomoći - 2005-01-06


Donacije koje su obećale pojedine zemlje kao što su prvenstveno Australija, Njemačka, Japan, te Sjedinjene države, njihovo raspoređivanje, dugoročnu pomoć za region južne Azije, kao i uključenost UN-a, za Glas Amerike komentira Brett Schaefer iz fondacije Heritage sa sjedištem u Washigntonu.

- Mislim da postoji i slabost u međunarodnom sistemu, Ujedinjeni narodi su se pokazali veoma sporim u ovoj situaciji. Situacija s UN-om me zabrinjava - tu imate ured za koordinaciju humanitarne pomoći, a trebalo im je više od sedmicu dana da se tamo uspostave, i prvu stvar koju su uradili je da su odsjeli u hotelu sa pet zvjezdica sa uslugom koja je na raspolaganju 24 sata. Mislim da to ne bi trebao biti njihov prioritet. Sjedinjene države su tada već danima bile u tom regionu, predstavnici USAID-a su spavali na aerodromskim pistama, i dijelili hranu i potrepštine, prije nego je UN stigao. Mislim da se moramo više fokusirati na to da budemo efikasni, nego da slijedimo nekakve određene procedure kako bi to postigli.

Sjedinjene države i ostale zemlje koje su odmah reagirale su vjerovatno spasile na desetine stotina hiljada života među onima koji nisu imali vode i hrane, medicinskih usluga. Procjena štete će, mislim, trajati dugo vremena, a vjerujem da je najviše pogođena infrastruktura zemalja--odnešene su ceste, željeznice. Kada se sve ipak procjeni niko ne zna o kojoj će se sumi raditi, niti koliko će novca doista biti potrebno, kaže Brett Schaefer.

Inače, Australija je do sada najveći pojedinačni donator za južnu Aziju sa $760 miliona, za njom slijede Njemačka sa 674, Japan 500, Evropska unija dodatnih 461, te Sjedinjene države sa 350 miliona dolara. Gospodina Schaefera smo upitali kako komentira te brojeve, osobito u svjetlu kritika da Sjedinjene države s ovom krizom postupaju škrto, te da su prvobitnih 15 miliona obećale tek 3 dana nakon katastrofe.

- Mislim da je upravo Evropska unija izašla i rekla da ne bi trebalo doći do utrke u humanitarnim donacijama u kojoj će se porediti donacije različitih zemalja i mislim da je to tačno. Nepravedno je kritizirati bilo koju zemlju za iznos kojeg je donirala. Mislim da će ovo biti veoma dugačak proces obnove. Smatram da će se obećane donacije Sjedinjenih država i ostalih zemalja povećavati s vremenom kako se bude procjenjivala šteta i potrebe ljudi. Vidjeli ste da su Sjedinjene države prvobitno obećale 15, pa 35, pa 350 miliona dolara, i mislim da je to dosta tipično za situacije kao što je ova. Kada se počinje shvatati istinski obim uništenja i potreba za obnovu, onda vidite da se obećane donacije povećavaju, a one se nastavljaju povećavati i poslije toga. Ono na šta moramo paziti je na koji način koristimo tu pomoć, te da se obećana pomoć doista i ispuni. Trebamo osigurati da se data pomoć odmah uputi žrtvama tsunamija. Nešto što nije sasvim jasno u medijskim izvješćima je koliko su, od do sada obećane pomoći, subvencije, a koliko krediti. Mislim da ne bi bilo odgovarajuće da se humanitarna pomoć uputi u vidu kredita. To je drugačija situacija nego kada govorimo o pomoći za razvoj, jer se to više smatra investicijom, kaže Brett Schaefer.

Amerika u ovom trenutku u tom regionu ima 21 brod koji pruža pomoć žrtvama. Mislim da ima i preko 45 helikoptera samo u humanitarne svrhe i obećano je još 45. 13 hiljada američkih snaga je određeno samo za ovaj humanitarni napor i to je sve pored već obećanih 350 miliona. Troškovi samo njihovog slanja bi mogli biti preko stotinu miliona dolara, ali Sjedinjene države su jedina zemlja na svijetu u ovom trenutku koja je sposobna da pošalje svoje snage. Bez pristustva Sjedinjenih država, situacija u južnoj Aziji bi bila mnogo gora.

Slažem se s današnjom izjavom sekretara Powella da prvo treba procijeniti štetu, pa onda povećavati donacije po potrebi. Do sada obećanih preko 4 milijarde dolara su još uvijek samo obećanja, dakle taj novac još nije praktički dat. Stoga se ne bi u ovom trenutku moglo reći da su Sjedinjene države škrte kada još nisu potrošile ni obećanih 350 miliona dolara. Trebamo se fokusirati na ono što je sada potrebno i ako bude potreban dodatni novac, Sjedinjene države će ga dati, a mislim da će tako uraditi i ostale zemlje, kaže na kraju Brett Schaefer iz fondacije Heritage.

XS
SM
MD
LG