Linkovi

Mogućnost novih udara cunamija - 2004-12-30


Na područjima na jugu Azije devastiranim džinovskim talasima prošlog vikenda sva moguća pažnja sada je povećena onima koji su imali sreću da prežive. Uz dostavu humanitarne pomoć stanovništvo se upozorava i na mogućnost novih udara cunamija.

Snimci iz zraka najbolje pokazuju težinu i obim razaranja koji je pretrpio grad Banda Aceh, indonežanski grad najbliži epicentru nedeljnog zemljotresa. Talasi koji su pogodili to područje bili su, prema riječima preživjelih stanovnika, visoki i do 20 metara. Humanitarni radnici Ujedinjenih nacija strahuju da je svaki četvrti stanovnik Banda Aceha nastradao.

Na na devastirane obale Tajlanda stigle su spasilačke ekipe iz Njemačke, Izraela, Japana kako bi pomogli u traganima za preživjelima, ako ih još uvijek ima, zarobljenih pod ostacima razorenih hotela.

Osim brojnih drugih nevolja, humanitarni radnici i pripadnici spasilačkih ekipa u najteže pogođenim područjima susreću se i sa nedostakom benzina što usporava dostavu hrane i ostalih potrepština.

U ovoj tragediji ogromnih razmjera priče o preživjelima, preživjelima na čudesan način, su rijekta svijetla mjesta na ogromnom prostoru smrti i beznađa.

Ova 25-godišnja djevojka iz Šri Lanke preživjela je udar desetak metara visokog talasa u voz u kojem se nalazila. Njena majka je poginula.

ERANTHIE MENDIS: Ljudi su bježali iz sela dok se iza njih pomaljao ogroman talas koji ih je zatim priljepio za voz.-kaže ona

Bračni par ronilaca-amatera iz američkog grada Santa Monika koji su se zatekli na jednom tajlandskom otoku imalo je ogromnu sreću da prežive.

FAYE LINDA WACHS: Sve se zabijelilo, tako da ništa nismo mogli vidjeti. Instruktor me je zgrabio i tako smo izronili na površinu.

GENE KIM WACHS: Srećom, ponašao sam bovu na koju su se zakačila četiri ronioca, a morska struja je bila tako snažna.

Ovaj bračni par je imao sreću da preživi smažan nalet tsunamija.

XS
SM
MD
LG