Linkovi

Teška kršenja ljudskih prava u Kini - 2004-12-22


Ozbiljna i teška kršenja ljudskih prava u Kini se nastavljaju. Na saslušanju pred jednim od odbora američkog Kongresa o ljudskim pravima i kineskoj politici ”jedno dijete po porodici“ , Michael Kozak, vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara za demokratiju, ljudska prava i rad, izjavio je - pored ostalog - da su sastavni dio kršenja ljudskih prava ”torture i zlostavljanja zatvorenika, zatvaranja bez prava na bilo kakvu komunikaciju i uskraćivanje prava na zakonita suđenja.“ Kineska vlada poduzela je neke pozitivne korake kada je u pitanju borba protiv korupcije, proširivanje prava na socijalnu zaštitu i slična pitanja. Gospodin Kozak, međutim, ističe da je ”vrlo obeshrabrujuće znati i vidjeti zatvaranja i hapšenja ljudi koji nastoje iskoristiti prostor stvoren reformama.” Pored ostalih, meta hapšenja su i osobe koje putem interneta razmjenjuju poglede o najaktuelnijim političkim temama, aktivisti u oblasti zdravstva, oni koji protestuju zbog radnih prava, novinari..... Nadalje, u zatvore se trpaju i muslimani, kršćani, budisti sa Tibeta i pobornici drugih vjera koji traže pravo na nesmetano upražnjavanje vjere. Kršenje ljudskih prava žena i dalje je vrlo ozbiljan problem u Kini. Politika tamošnje vlade ”jedno dijete po porodici” - kaže gospodin Kozak - rezultirala je brojnim prisilama na abortus i nasilnom sterilizacijom žena.

Gospodin Kozak nadalje kaže: Kineska politika prinudnog planiranja porodice, zloupotreba prava na zatočenje, prevaspitavanje zatvorenika u logorima za prinudni rad, zatvaranje građana u psihijastrijske bolnice, korištenje torture da bi se od uhapšenih i zatvorenih iznudila priznanja o kriminalu koji su navodno počinili ili da bi se oni prisilili da se odreknu vlastitih uvjerenja - sve su to takođe teški oblici kršenja ljudskih prava u Kini.

Gospodin Kozak je naveo i primjer kineskinje Mao Hengfeng koji vrlo ilustrativno podcrtava težinu zloupotreba ljudskih prava u kineskom sistemu. Samo zato što je smatrala da ima pravo da sama odlučuje o veličini vlastite porodice, Mao Hengfeng je otpuštena sa posla, zatvorena u psihijatrijsku bolnicu, iako trudna kljukana je velikim količinama lijekova i na kraju bila prisiljena na abortus. Poslije toga, smještena je u logor za prinudni rad. Sjedinjene države će - istakao je gospodin Kozak - i dalje ”pružati podršku svim onim ljudima u Kini koji se, kao gospođa Mao, bore za poštivanje njihovih i uopšte ljudskih prava u Kini. Sjedinjene države će takođe nastaviti da traže od Kine i surađuju sve dok u Kini ne budu počela da se poštuju temeljna ljudska prava.

XS
SM
MD
LG