Linkovi

Postoje uspješne strategije u borbi protiv korupcije - 2004-12-16


Stručnjaci koji analiziraju korupciju kažu da ne postoji način da se eliminira pohlepa koja stoji iza mnogih kriminalnih činova. Ali postoje učinkovite strategije za borbu protiv korupcije u velikim i malim, siromašnim i bogatim zemljama. Jedna od njih je otvoreno razgovarati o problemu.

Bivši šef kompanije Enron Ken Lay se suočava s optužbama koje je podnijela savezna vlada, zbog knjigovodstvenog skandala koji je potresao Wall street.

Advokat bivšeg ukrajinskog premijera Pavla Lazaranka navodi da će uložiti žalbu na presudu njegovom klijentu za ucjenjivanje i pranje novca, koje je počinio dok se nalazio na položaju.

U Meksiku, pojavila se iznenađujuća nova traka u slučaju podmićivanja koji povezuje jednog istaknutog biznismena s jednim moćnim političarem.

Ovi momenti iz 2004 godine daju samo mali pogled na veliku sliku korupcije. Stručnjaci navode da podmićivanje svake godine košta hiljade milijardi dolara.

Nancy Boswell iz organizacije Transparency International kaže da je to samo vrh ledenog brijega.

- To ne uključuje pronevjeru. Ne uključuje druge činove korupcije koji doprinose problemu. Ne uključuje mostove ni puteve koji nikuda ne vode, projekte koji se grade na račun obrazovanja, zdravstvene njege i osnovnih usluga koje su ljudima doista potrebne, kaže gospođa Boswell.

Svake godine Transparency international pravi listu zemalja na osnovu integriteta vlade. Najnoviji rezulatati pokazuju da većina zemalja dobija manje od 5 na skali od 10 poena. Od Angole preko Ekvadora do Azerbejdžana, to ukazuje na direktnu vezu između korupcije i siromaštva.

U zemljama koje su bogate resursima, naftom i ostalim prirodnim resursima, još uvijek nalazite ogromno siromaštvo i takve su zemlje na dnu liste, kaže Nancy Boswell.

Korupcija je uvijek postojala, i na šta mi gledamo su elementi koji joj omogućavaju da cvjeta, kaže Bill Allison, urednik Centra za javni integritet u Washigntonu. On navodi da se na zemlje koje objelodanjuju detalje o korupciji gleda kao na one koje su više korumpirane nego one koje to drže u tajnosti. On kaže da korupcija postoji i u poslovnom svijetu, te da kompanije mogu postavljati pitanja o etici čak i kada ne krše zakone. Na primjer, multi-nacionalni naftni gigant Halliburton, kompanija na čijem se čelu nekada nalazio potpredsjednik Dick Cheney, se našla pod kritikama zbog dobijanja američkih ugovora u Iraku.

Sada potpredsjednik kaže da nema veze s Halliburtonom, s ugovorima, i koliko znamo, apsolutno nema dokaza da je povezan. Međutim bilo ko ko sjedi u Pentagonu, a ima veze s ugovorima Halliburtona, siguran sam, zna ko je bivši izvršni direktor Halliburtona, kaže Bill Allison.

Težak, ali ne i nemoguć zadatak--u decembru 2003 , Ujedinjeni narodi su odobrili konvenciju protiv korupcije koja je prvi međuanrodni pravni elemenat kako bi se progonili oni koji krše zakon. U zemljama s dugom istorijom korupcije, privođenje zvaničnika pravdi doprinosi čišćenju sistema i i tome da javnost ponovno osjeti ponos zbog pripadnosti svojoj zemlji.

XS
SM
MD
LG