Linkovi

Vojničko pitanje za ministra Rumsfelda - 2004-12-09


Pitanje koje je ministru odbrane Sjedinjenih Država u Kuvajtu postavio običan vojnika, izazivalo je veliku pažnju, kao i političke reakcije.

Zašto vojnici trebaju kopati po lokalnim poljima u potrazi za komadom metala kako bi zaštitili svoja vozila i zašto nam takva vozila sa neprobojnim staklima nisu već na raspolaganju, upitao je Thomas Wilson - pripadnik Nacionalne Garde iz Tennesseea.

Ministar Rumsfeld mu je odgovorio da Armija ne štedi novac ni napore kako bi vozila dobila dodatnu zaštitu.

”Krenuli ste u rat sa Armijom kakvu imate, ne sa Armijom kakvu bi možda željeli u budućnosti.“

Vojnici to dobro znaju, i nastoje improvizirati dodatni oklop na svojim vozilima.

Možda on ne izgleda lijepo, ali mnogima spašava život kada nalete na podmetnutu bombu dok patroliraju iračkim cestama.

Iz američke centralne komande kažu da su tri četvrtine Humvees-ja, vojnih đipova, u Iraku sa odgovarajućim oklopom. Medjutim, vojnici ukazuju na činjenicu da su i vozila za transport ranjiva, a pukovnik Nacionalne garde iz Tennessee-a kaže da 95 vozila u njegovoj jedinici nemaju odgovarajuću zaštitu.

Christopher Dodd - senator iz Connecticut-a.

”To ne izgleda kao Armija Sjedinjenih Država u 21 vijeku, kakvu većina ljudi vjeruje da imamo.“

Senator Christopher Dodd, je još rekao da odgovor ministra Rumsfelda smatra poptuno neprihvatljivim i da je dužnost vlade da vojnicima pribavi potrebnu sigurnosnu opremu.

U drugoj priči o američkim vojnicima u Iraku, od kojih je samo David Qualls prihvatio da otkrije identitet, američki okružni sudija je odbio da osmorici američkih vojnika odobri ostanak u Sjedinjenim Državama. To znači da se moraju vratiti u Irak nakon što su se žalili sudu zbog produžetka njihovog ugovora, odnosno na pravo Armije da vojnicima produži ugovor tokom rata i vanredne situacije.

Umjesto žalbe drugi američki vojnik, Jeremy Hinzman, nakon što je odbio da učestvuje u ratu u Iraku, potražio je azil u Kanadi. On je u januaru pobjegao iz vojne baze Fort Bragg u Sjevernoj Karolini i sada sa ženom i dvogodišnjim sinom živi u Torontu. Jeremy Hinzman tvrdi da je rat u Iraku nelegalan i da bi ga učešće u tom ratu učinilo ratnim zločincem. Saslušanje je odpočelo početkom sedmice, i dolazi upravo u vrijeme kada Ottawa nastoji unaprijediti odnose sa Washingtonom, koji su dramatično pogoršani nakon što je Kanada odbila da šalje svoje vojnike u Irak. Odluka suda se očekuje početkom naredne godine.

XS
SM
MD
LG