Linkovi

Strah od trovanja hranom u Americi i nova forma terorizma - ekoterorizam - 2004-12-08


I dok su ovih dana u Sjedinjenim Državama u toku korijenite reforme nacionalnih obavještajnih agencija u cilju bolje zaštite od terorizma, amerikanci su zabrinuti zbog mogućnosti terorističkog napada zatrovanom hranom, a pojavio se i novi vid terorizma - ekoterorizam.

Nakon što je odlazeći ministar za zdravlje i socijalnu zaštitu, Tommy Thomson, izrazio čudjenje da do sada nije bilo terorističkih napada zatrovanom hranom, to je stalna tema američkih medija, i nova zabrinutost američkih gradjana.

Sada ministar Thomson kaže da je američki lanac snabdjevanja hranom siguran, i da vlada poduzima dodatne mjere kako bi ga još bolje osigurala.

Medjutim, neki u njegovom ministarstvu i dalje brinu zbog mogućnosti da teroristi, na primjer ubrizgaju bakterije u cisternu sa mlijekom, na putu prema mljekari, i da bi, recimo, 200 hiljada litara mlijeka moglo biti prodato prije nego iko išta primjeti. To ne bi dovelo do većeg broja mrtvih, ali bi do panike miliona ljudi.

Da bi spriječili takvo što, vlada poduzima posebne mjere. Zahtijeva se dodatna inspekcija hrane, kako one koja se proizvodi u zemlji, tako i uvozne, te bolja evidencija kako bi se u slučaju otkrivanja otrova lakše pratio trag distribuirane hrane.

Da li je odlazeći ministar Thomson, i mediji koji o tome u detalje razglabaju, dao dodatnu ideju teroristima? Oni koji ga brane kažu suprotno, ističući da je on samo prenio poruku administraciji predsjdnika Busha, koju napušta, da još dosta posla ostaje da se uradi kako bi se Amerika zaštitila od terorizma.

U isto vrijeme, pojavila se jedna nova, domaća forma terorizma. Nazvali su je ekoterorizam, a najdrastičniji slučaj se desio ovih dana u saveznoj državi Maryland, gdje je podmetnuta vatra u desetine tek izgradjenih, vrlo skupih kuća. Izgorjelo je 12 praznih, još ne usljenih kuća, oštećeno 30-tak drugih, prouzrokujući štetu od oko 10 miliona dolara. Riječ je o novom naselju, čijoj su se izgradnji suprostavljali aktivisti za zaštitu okoline, i koji su pokrenuli sudski proces protiv federalne vlade i kompanije koja je kuće izgradila. Sada su oni osumnjičeni za moguće podmetanje požara, što jedna od njih negira.

Mi nikada ne bi poduzeli takvu akciju, jer nas to predstavlja u lošem svijetlu.

Iz FBI još nisu odlučili da li da ovaj podmetnuti požar u Marylandu istražuju kao još jedan primjer u nizu požara širom zemlje za koje je odgovornost preuzela grupa koja sebe naziva Front za oslobodjenje Zemlje. U požarima, za koje se oni smatraju odgovornim, u posljednjih 18 mjeseci, prouzrokovana je šteta od oko 60 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG