Linkovi

Ni NATO ni Sjedinjene Države ne napuštaju BiH - 2004-12-07


Ovoga su mjeseca stabilizacijske snage u okviru NATO saveza uspješno okončale svoju misiju u Bosni i Hercegovini. Devet punih godina su vojnici NATO saveza obezbjedjivali provodjenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Taj sporazum kojeg su potpisali predstavnici BiH, Hrvatske i tada Jugoslavije, rezultirao je okončanjem borbi u BiH. Strane u sporazumu su se takodjer obavezale da poštuju suvrenitet jedni drugih, i dogovorile se da razriješe probleme mirnim putem.

Više od 5 stotina hiljada vojnika iz više od 40 zemalja, uključujući vojnike Sjedinjenih Država, služili su u BIH te godine bez da je i jedan vojnik izgubio život usljed neprijateljskih akcija.

Glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher je rekao da, iako je sada posao stabilizacijskih snaga završen - ni Sjedinjene Države ni NATO savez praktički ne napuštaju to područje:

”Novo sjedište NATO saveza u Sarajevu, nastavit će svoj rad blisko suradjujući s Evropskom Unijom; oni će se uključiti u provodjenje obrambene reforme, hvatanje ratnih zločinaca, i rad s lokalnim vlastima kako bi se borili zajedno ptoriv terorizma. Dakle, tranzicija se ogleda u okončanju jedne, a početku druge misije, ovaj puta predvodjene Evropskom Unijom, kako bi se vladi i narodu BIH pomoglo da provedu sve tražene reforme i približe se Evropi.“

Kako je 2. decembra kazao državni sekretar Colin Powell, ovaj novi aranžman će pomoći ljudima u BiH da postignu svoj cilj - Euro-Atlantsku integraciju - tako što će NATO i Evropska Unija zajedno podržati lokalne napore. Evropska Unija je ponudila da povede novu stabilizacijsku misiju u Bosni, nazvanu Althea, kako bi se pružila sigurnost ljudima u BIH koji nastoje okončati rekonstrukciju svoje zemlje i izgraditi out koji vodi njihovoj budućnosti u Evropi. Kako Evropska Unija bude vodila ovu novu misiju, kaže glasnnogovornik State Departmenta Richard Boucher , Sjedinjene Države će ju podržavati. Misija Evropske Unije će se odvijati uz pomoć NATO saveza - u okviru sporazuma nazvanog Berlin Plus.

Sjedinjene Države vjeruju da je uspješan kraj misije snaga SFOR-a u Bosni i Hercegovini , veliki trenutak za narod te zemlje, i ukazuje na to kako su daleko Bosanci i Hercegovci stigli u izgradnji dugotrajne, mirne, multi-etničke budućnosti.

XS
SM
MD
LG