Linkovi

Otišao SFOR, došao EUFOR - NATO ostaje - 2004-12-02


Danas je okončana misija SFOR-a u BiH. SFOR su zamijenile Snage Evropske unije i stalni NATO-ov štab u BiH, koji su inaugurirani na svečanoj ceremoniji održanoj u kampu Butmir kod Sarajeva.

U prisustvu generalnog sekretara NATO-a Jaapa de Hoopa Scheffera i generalnog sekretara Vijeća Evropske unije i visokog predstavnika EU-a za zajedničku sigurnosnu i vanjsku politiku Javiera Solane, predstavnika domaćih vlasti i međunarodne zajednice, ispraćena je SFOR-ova zastava i pozdravljeno podizaje zastave EUFOR-a i NATO-a.

Generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer istakao je kako je NATO-ova mirovna misija u BiH u proteklih devet godina ostvarila ključnu ulogu u stabilizaciji BiH i stvaranju sigurnog okruženja izrazivši zahvalnost svima koji su učestvovali u toj misiji. Scheffer je mišljenja kako je BiH postigla značajan napredak, ali da je ostalo dosta toga da se uradi.

“NATO je odlučan pomoći vlastima BiH u tome zbog čega je i uspostavio NATO-ov štab u Sarajevu”, riječi su generalnog sekretara NATO-a.

Visoki predstavnik EU-a za zajedničku sigurnosnu i vanjsku politiku, Javier Solana naveo je kako je budućnost BiH u Evropi, njenim vrijednostima i prosperitetu te da raspoređivanje EUFOR-a u BiH predstavlja predanost tim ciljevima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Borislav Paravac kazao je da će EUFOR imati bezrezervnu podršku i saradnju vlasti BiH. Također, ocijenio je nužnim NATO-ovo prisustvu u BiH koji će pomoći vlastima BiH u reformi odbrane, hapšenju optuženih za ratne zločine te borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala.

Okončanjem SFOR-ove misije, danas je počela dosad najveća vojna operacija evropskih snaga pod nazivom "Althea" u kojoj učestvuju 33 zemlje, među kojima 22 zemlje članice EU-a. EUFOR ima isti broj snaga (7.000 vojnika) kao i SFOR. Jedan od ključnih zadataka evropskih vojnih snaga je i pružanje podrške Međunarodnom tribunalu za ratne zločine u Hagu i organima vlasti BiH, uključujući hapšenje optuženih za ratne zločine.

Uspostavom NATO-ovog štaba u Sarajevu u kojem će biti angažirano 150 oficira i koji će biti pod komandom posljednjeg komandanta SFOR-a brigadnog generala Stevena Schooka, potvrđen je nastavak dugoročne političke NATO-ove privrženosti BiH.

Među ključnim zadacima NATO-ovog štaba jeste podrška vlastima BiH u reformi odbrane, borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma i podrška u hapšenju optuženih za ratne zločine koja će biti koordinirana sa snagama EU-a.

XS
SM
MD
LG