Linkovi

Hitno spriječiti epidemiju AIDS-a u Indiji, Kini i Rusiji - 2004-12-01


Ovdje u Washingtonu, u Centru Woodrow Wilson, jučer je o najnovijem izvještaju UN-a o AIDS-u govorio jedan od najpoštovanijih stručnjaka za AIDS na svijetu, čelnik UN-ovog programa za borbu protiv bolesti, doktor Peter Piot.

Kina, Indija i Rusija sve su bliže tački s koje nema povratka - tački nakon koje se male, lokalizirane epidemije AIDS-a pretvaraju u jednu džinovsku pošast koja bi bila u stanju u kaos dovesti dosadašnji odgovor svijeta na AIDS, upozorio je na početku izlaganja povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a belgijski liječnik i epidemiolog Peter Piot, čelnik UN-ovog programa za borbu protiv bolesti.

- Da vas samo podsjetim: 1988 godine je bilo nešto malo manje od 5 miliona ljudi koji su imali AIDS u cijelom svijetu; danas, 16 godina kasnije, zaraženo virusom HIV-a i bolesno je oko 40 milijuna osoba, a u medjuvremenu je umrlo od AIDS-a oko 25 milijuna osoba.

Gospodin Piot kaže da je situacija u Kini, Indiji i Rusiji, alarmantno slična situaciji s kojom smo bili sučeljeni prije 20 godina u Africi. Iz serije koncentriranih žarišta bi se ta situacija mogla pretvoriti u opću eksploziju i širiti poput šumskog požara. Ako se to dogodi, upozorava Piot, bile bi direktno ugrožene globalna ekonomija i medjunarodna bezbjednost.

Statistika daje zastrašujuće brojeve, kaže Piot, ali ne priča cijelu priču. Doktor Piot u tom smislu podsjeća na bijedu, siromaštvo, siročad koju stvara AIDS, djecu rodjenu s AIDS-om , od bolesnih majki, stigmu i odbacivanje od društva. Takve posljedice AIDS-a u velikoj mjeri stvaraju kaos u odredjenom društvu, što može voditi totalnoj nestabilnosti. On kaže da je posljednji trenutak da se nešto najhitnije učini da bi se spriječila stvarna epidemija masovnih razmjera u Indiji, Kini i Rusiji - dok je to još uvijek moguće. Onda ranih 80 -tih u Africi nismo znali šta AIDS znači, kaže Piot i dodaje: Sada znamo, i ne smijemo dozvoliti neakciju.

- Tačka preokreta iz žarišta u opću epidemiju nije hipotetička konstrukcija i evo vam i primjera: Južnoj je Africi trebalo 5 godina da zaraženost poraste s pola do jednoga procenta ; medjutim, u slijedećih samo 7 godina, stopa zaraženosti je porasla s jednog na sedam procenata. To je suština dinamike ove epidemije.

Indija i Kina su dvije najmnogoljudnije zemlje na zemlji, ali isto tako dvije zemlje koje imaju najbrži ekonomski rast danas u svijetu. Uz to Kina je danas treća po trgovinskoj aktivnosti zemlja u svijetu; ako AIDS zaustavi ekonomski rast u tim zemljama, niti jedna od zemalja na svijetu neće biti poštedjena negativnih posljedica, naglašuje Piot.

On zaključuje: Vodjstvo i širokogrudnost Amerike koja ulaže u prevenciju i tretman u Africi, Na Karibima i u Vijetnamu - momenat je koji najviše obećava i grije srce u posljednjih više od dvije decenije borbe protiv AIDS-a. Kada se bude pisala povijest borbe protiv bolesti, ono što je predsjednik Bush rekao prošle godine bit će zabilježeno, jer u smislu resursa, ali i političke odluke, brojka od 15 milijardi dolara u slijedećih 5 godina predstavlja izuzetan skok i veliku nadu.

Borba se mora odvijati na tri osnovna nivoa - kaže na kraju Peter Piot: vodjstvo vlade koja ne šuti o AIDS-u i u državnom budžetu borbu protiv bolesti čini prioritetom, zatim prevencija i edukacija, i kao treće, uspješno provodjenje donesenih odluka u prevenciji i edukaciji. AIDS se najviše prenosi šutnjom, zaključuje čelnik UN-ovog programa protiv AIDS-a.

XS
SM
MD
LG