Linkovi

Možda Aljaska nudi recept za dijetu - 2004-11-26


Stigla je prava sezona prejedanja,i to ne samo u Americi, vrijeme kada se i oni na strogim dijetama, odluče malo popustiti pred prazničnim slasticama. Medjutim, narod Inuit, sa dalekog sjevera, nije nikada imao veliki izbor u hrani. Vodili su jednostavan život - koliko samo da se preživi. Patricia Cochran, izvršni direktor Odbora za proučavanje života domorodaca s Aljaske, i sama je odrasla hraneći se onim što nudi tamošnja zemlja.

”Jeli smo sve što priroda nudi - morske sisare, male ptice, korijenje i šumske bobice, trave - i naravno, puno ribe.“

Takva je hrana izuzetno niskog sadržaja ugljikohidrata, a puno mesa i samim tim proteina. Ipak, oni koji su je jeli, nisu u prosjeku imali povećane srčane tegobe; taj tzv paradox Inuita, kako ga nazivaju u naučnom magazinu Discovery - Otkrića, izaziva veliku radoznalost znanstvenika.

Jedno od objašnjenja ponudila je stručnjak za ishranu i autor knjige o ishrani, Loren Cordain, koja kaže da nisu sve masnoće iste:

”Ako usporedite dijetu Inuita sa hranom na Zapadu, vidjet ćete da hrana Inuita sadrži mnogo manje tzv zasićenih masnoća, a mnogo više zdrave masnoće.“

Gospodja Cordain dodaje da iako dijeta Inuita nije optimalna, ima mnogo toga što se od nje može naučiti - protein od nemasnog mesa, dobre masnoće, nema refiniranog šećera. Ona napominje da u ishrani treba povećati tzv Omega 3 masne kiseline, čega najviše ima u ribi... No, za domoroce kakva je Patricia Cochran, hrana nije samo zdravlje, već i dio kulture njenog naroda: Divlja hrana koju daje na poklon majka zemlja - održava tijelo zdravim, i to ne samo tijelo, nego i um i dušu.

XS
SM
MD
LG