Linkovi

Reakcija ambasadora Pierra Prospera na izvještaj Carle Del Ponte - 2004-11-24


Podnošenju izvještaja Vijeću Sigurnosti UN o radu Haškog Tribunala, prisustvovao je i Pierre Prosper, ambasador u State Departmentu, nadležan za pitanja ratnih zločina. Evo njegove reakcije za Glas Amerike na to što je čuo od Teodore-a Merona i Carle del Ponte.

PROSPER: Mnogo toga smo od predsjednika suda i glavne tužiteljice čuli u vezi sa strategijom zaokruženja misije Tribunala, ali ono što je svima postalo jasno jest da je kooperacija od strane tamošnjih država ono što je veoma važno za privodjenje djelovanja Tribunala jednom uspješnom kraju. Čuli smo vijesti, vrlo razočaravajuće vijesti, o tome kako stvari stoje u realnosti, posebno sa Beogradom i odsustvom saradnje od te vlade. Po našem mišljenju, to veoma negativno utiče na poziciju te zemlje, te, ako zaista želimo jednom zauvijek riješiti taj problem, saradnje mora biti i to odmah, kako bismo to konačno ostavili iza sebe i bavili se drugim stvarima.

VOA: Koje su, dakle, glavne tačke zvanične američke reakcije na današnji izvještaj, bilo je naše naredno pitanje?

PROSPER: Mi ćemo prvo obaviti jedan veoma oštar razgovor sa premijerom Koštunicom, jer je Koštunica, po našem vidjenju, ključna osoba u Beogradu. Razgovaraćemo sa Hrvatima o potrebi da se stvari pokrenu i isporuči Gotovina, i moraćemo razgovarati i sa ljudima u Republici Srpskoj o Karadžiću, bez obzira je li on tamo ili je prešao granicu. Ali ključna je stvar da pokrenemo nešto u vezi sa tom trojicom ljudi, ako želimo da riješimo problem. Opasnost od nečinjenja je u tome da to produžava mandat Tribunala i da to traje duže nego što bilo ko u regionu želi, što se Srbije tiče, opasnost je i u tome što mi sada ne možemo podržati sudjenja na tamošnjim domaćim sudovima zbog nedostatka saradnje s njihove strane. Ukoliko oni žele ta domaća sudjenja, a žele, i ukoliko žele da Tribunal okonča svoju funkciju - onda je neophodno da suradjuju.

VOA: Naše naredno pitanje se odnosilo na moguće sankcije protiv Republike Srpske odnosno BiH u cjelini - koje je visoki predstavnik Paddy Ashdown nedavno spomenuo kao moguću reakciju medjunarodne zajednice na oglušivanje Republike Srpske o obavezu da uhapsi ratne zločince.

PROSPER: Ja vam ne mogu govoriti o detaljima nečega što mi upravo razmatramo kad je u pitanju Republika Srpska koja nije uhapsila ni jednog jedinog optuženika za ratne zločine već godinama. Medjutim, mi moramo ozbiljno razmisliti o odgovornosti tamošnjih zvaničnika za stanje kakvo jeste i o tome su u toku razgovori upravo sada, dok mi govorimo o tome - kaže američki ambasador za ratne zločine, Pierre Richard Prosper za Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG