Linkovi

Makedonija - Pobjeda multi-etničke vlade - 2004-11-11


Prijedlog da se u Makedoniji unazadi decentralizacija odbačen je miroljubivim referendumom. Rezultati referenduma su bili čista pobjeda makedonske multi-etničke vlade.

Teuta Arifi je član Demokratske unije za ujedinjenje, partije etničkih Albanaca koja je u sastavu vladajuće koalicije. Gospođa Arifi da je referendum nudio izbor između vraćanja na prošlost ili okretanja budućnosti. Narod se jasno opredjelio za budućnost, kaže gospođa Arifi.

Sjedinjene države i članice Evropske unije su smatrale da prijedlog o kojem se glasalo na referendumu dovodi u pitanje mirovni sporazum za Makedoniju iz 2001. god. Jedna od ključnih tačaka ugovora je decentralizacija kojom će se ojačati lokalna vlada u Makedoniji i učiniti je efektivnijom i odgovornijom.

Odbacivanjem prijedloga o manjoj decentralizaciji makedonski narod je potvrdio svoju želju da izgradi demokraciju u kojoj građani iz svih etničkih zajednica mogu u potpunosti učestvovati na lokalnom i nacionalnom nivou.

Glasnogovornik State departmenta Richard Boucher je izjavio da Sjedinjene države snažno podržavaju multi-etničku demokratsku makedonsku državu.

”Sjedinjene države, Evropska unija i NATO godinama rade na uspostavljanju trajne stabilnosti na Balkanu. Ključ makedonske budućnosti i dalje je Ohridski okvirni sporazum kojeg su 2001. god. potpisali lideri glavnih političkih partija. Makedonska multi-etnička vladajuća koalicija radila je na implementaciji sporazuma i sada se poduzimaju završni koraci na primjeni sporazuma.“

Makedonska vlada je iskazala hrabrost podržavajući prava manjina u zemlji uključujući tu i prava etničkih Albanaca. To će pomoći približavanju Makedonije članstvu u NATO i Evropsku uniju. Uspjeh Makedonije je u interesu njenih susjeda i Sjedinjenih država. Kao što je gospodin Boucher rekao Makedonija je važan i postojan partner Sjedinjenih država u globalnom ratu protiv terorizma učestvujući sa svojim trupama u naporima koalicije u Iraku i Avganistanu.

XS
SM
MD
LG