Linkovi

D. Bosco: BiH nije dobar presedan za riješenje na Kosovu - 2004-11-10


Novi mandat predsjednika Busha u Bijeloj kući i američka politika prema Balkanu tema su o kojoj je Omer Vatrić, iz Glasa Amerikeu Fondaciji za medjunarodni mir Carnegie u Washingonu, razgovarao sa Davidom Boscom, ekspertom za Balkan, mirovne misije, uspostavu novih država, izbjeglice, i medjunarodno pravo.

D. BOSCO: Mislim da je Balkan trenutno na relativno niskom nivou prioriteta za američku administraciju, a politika prema Balkanu je spuštena ispod nivoa državnog sekretara na srednji nivo političara i birokrata. Mislim da administracija predsjednika Busha želi Balkan držati mirnim koliko je to moguće i da će na Kosovu zadržati oko 2 hiljade vojnika, mada će biti tenzija izmedju State departmenta i Pentagona oko tolikog broja američkih vojnika jer Pentagon želi povući trupe tamo gdje su potrebnije, kao što su Irak i Afganistan.

VOA: Upitan oko terorizma i navodnog prisustva terorista u BiH koji su čak povezani sa al-Qaidom, gospodin Bosco je odgovorio:

D. BOSCO: Mislim da su mediji u BiH malo više uzbudjeni oko ovog pitanja nego je američka administracija. Administracija misli da postoje neki pojedinci u BiH, koji su možda u vezi sa nekim terorističkim grupama, ili su umješani u pribavljanje novca za njih, ali oni ne vjeruju da u BiH ima, na primjer, kampova za trening terorista, ili druge terorističke infrastrukture.

VOA: Da li će se tokom novog mandata predsjednika Busha, kako to neki analitičari tvrde, morati naći konačno rješenje za kosovsko pitanje i kakva se američka uloga u tome može očekivati?

D. BOSCO: Mislim da je pozicija američke administracije podrška postojećim principima, osam principa UN-a oko Kosova, i da trenutno nema spremnosti da se javno raspravlja o konačnom statusu Kosova, jer bi početak takve rasprave istovremeno značio odvlačenje pažnje od tih uspostavljenih standarda za Kosovo. Mislim da se ono što se odnosi na Kosovo, odnosi i na BiH. Na primjer, uvijek ima priča o promjeni Daytonskog sporazuma, i mislim da će administracija predsjednika Busha sada, barem u doglednoj budućnosti, nastojati da izbjegne da bude umiješana u ta pitanja. Sami izbori, koji su sa tehničke strane prošli u redu, ali Srbi nisu učestvovali, ukazuje da na Kosovu fundamentalna pitanja nisu rješena.

VOA: Iz UN-a kažu da će upravo nakon tih izbora lokalnim organima dati više vlasti. Da li je to po vašem mišljenju izvjestan pritisak ka konačnom rješenju?

D. BOSCO: Mislim da je to izazovno rješenje, i vi sigurno možete vidjeti da su to uradili u BiH. U biti to rješenje sa entitetima je želja da se lokalnim organizacijama da više vlasti. Ali takvo rješenje na Kosovu neće funkcionirati i to ne može biti konačno rješenje. Oni trebaju donijeti teške odluke u vezi moguće podjele, jer mislim da sve dok su u jednom entitetu - ideja o davanju više moći lokalnim organima neće biti održivo rješenje.

VOA: Neki analisti sugeriraju da je moguće koristiti iskustva BiH na Kosovu. Šta vi mislite?

D. BOSCO: Mislim da će medjunarodna zajednica izbjegavati da to uradi, jer BiH je u zadnje vrijeme stabilnija nego Kosovo, uz to ni BiH nije riješila svoje političke nesporazume. Entitetska struktura još uvijek ne funkcionira dobro. Postoje značajni problemi, posebno u Republici Srpskoj oko ostvarivanja Daytonskog sporazuma. Tako da mislim da je malo vjerovatno da će medjunarodna zajednica gledati na entitetsku strukturu u BiH kao pozitivan presedan za Kosovo.

VOA: Neki analitičari, posebno političari nacionalisti u Srbiji povezuju konačno riješenje Kosova sa BiH. Da li je to realnost?

D. BOSCO: Mislim da je to vrlo teško pitanje. Mislim da postoji povezanost u odredjenom smislu. I može je biti kada Evropa i Sjedinjene Države konačno sjedenu i kažu - dobro, sada trebamo da mjenjamo Dayton i odredimo status Kosova. Moglo bi je biti u tom slučaju, ali mislim da za sada nema spremnosti ni u Americi ni u Evropi da se ta pitanja povazuju i da ih žele držati odvojenim što je moguće duže.

VOA: Dayton i BiH. Čak je i američki ambasador u BiH spomenuo da će Dayton trebati mjenjati. Šta vi mislite?

D. BOSCO: Mislim da je vjerovatno da u će u odredjenom trenutku Dayton trebati mjenjati jer ne vidim perspektivu za sadašnju entitetsku strukturu i BiH da funkcionira kao samostalna država. U budućnosti će sigurno trebati nekih promjena Daytona. Ljudi o tome govore već dugo, mislim još od kako je uspostavljen mir u BiH. Medjutim, dok ne bude povoljnijih trenutaka za reviziju Daytona, on će ostati, ali vjerujem da će u budućnosti biti revidiran, rekao je na kraju za Glas Amerike. David Bosco iz Fondacije za medjunarodni mir Carnegie u Washingonu.

XS
SM
MD
LG