Linkovi

Del Ponte, Solana, i Scheffero o hapšenju haških bjegunaca - 2004-11-03


Glavna tužiteljica Tribunala, Carla del Ponte razgovarala danas sa visokim predstavnikom EU Javierom Solanom i generalnnim sekretarom NATO, Schefferom o hapšenju preostalih haških bjegunaca- kritika na račun medjunarodnih trupa u BiH, od Hrvatske traži Gotovinu i Bralu, dok suradnju sa SCG naziva "težim problemom" s obzirom da su vlasti u Beogradu nedavno najavile kako nemaju namjeru hapsiti haške bjegunce...

Del Ponte je, na poziv Stalnog NATO Vijeća poručila ambasadorima članica da se ne smije dozvoliti uspjeh taktike kakvu provode haški bjegunci, prije svih Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Ante Gotovina - kriju se i čekaju da se tribunal ugasi 2010. godine. Ona oštro poziva NATO i ostatak medjunarodne zajednice da ne dozvole gašenje Suda sve dok se pred njim ne pojave svi optuženi za ratne zločine. Na tom pozivu gradi i stav kakav će iznijeti kasnije ovog mjeseca pred Vijećem sigurnosti, zahvalna vladi u Washingtonu što je sa njom dijeli zabrinutost zbog opasnosti od oprosta zločina najupornijim haškim bjeguncima.

Bez uvijanja je Del Ponte danas rekla generalnom sekretaru NATO, Jaap de Hoop Schefferu i Stalnom vijeću da vojni savez u posljednje vrijeme nije pretjerano uspješan u hapšenju optuženih- prošla je čak godina i po od posljednjeg hapšenja i transfera u Hag, što je u oštroj suprotnosti sa dosadašnjim angažovanjem SFOR-a.

Po njoj, za činjenicu da je još uvijek na slobodi 21 optuženi, trebaju krivnju snositi vlasti Srbije i Crne Gore, Hrvatske i Republike Srpske.

Kada je riječ o vlastima u Banja Luci, Del Ponte nalazi da je izvještaj o Srebrenici važan putokaz na putu ka "pravdi i istini". Medjutim, ostaje činjenica da do sada nisu Hagu predale ni jednog od optuženih koji se, provjereno, kriju na teritoriji srpskog entiteta u BiH, a prvi medju njima, Radovan Karadžić, još uvijek uživa podršku vlasti "na svim nivoima"...

Od Hrvatske Del Ponte u najsklorije vrijeme očekuje izručenje Ante Gotovine i Miroslava Brale, dok SCG naziva "sigurnim utočištem" za haške bjegunce. Suradnju sa Beogradom naziva "težim problemom" s obzirom na činjenicu da su tamošnje vlasti jasno naznačcile da neće hapsiti haške optuženike, od kojih se, prema podacima tužiteljice, njih 15 krije na teritoriji državne zajednice, uključujući i nekadašnjeg zapovjednika snaga bosanskih Srba, Ratka Mladića, optuženog za srebrenički genocid.

XS
SM
MD
LG