Linkovi

Još se ne zna ko će biti sledeći predsjednik SAD - 2004-11-03


Po dosadašnjim projekcijama birači u 27 država su se odlučili da predsjedniku Bush dodjele još jedan četverogodišnji mandat. Bush je pobjedio u sljedećim državama: Alaska, Alabama, Arizona, Arkansas, Colorado, Florida, Georgia, Kansas, Kentucky, Idaho, Indiana, Louisiana, Missisippi, Missouri, Montana, Nebraska, Sjeverna i Južna and Dakota, Sjeverna i Južna Carolina, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Virginia, Zapadna Virginia i Wyoming.

Demokrata John Kerry je prema dosadašnjim projekcijama osvojio 221 glas elektora u državama: California, Connecticut, Delaware, Illinois, Maine, Maryland, Massachusetts, Minnesota, New Hampshire, New Jersey, New York, Oregon, Pennsylvania, Rhode Island, Vermont, Washington state i Washington DC.

Kao što smo ranije javili dvije televizijske mreže, Fox i NBC su predvidjele pobjedu Busha u Ohaju, ali je John Kerry odbio da prihvati poraz u toj državi. Pobjeda Busha u Ohaju bi ga dovela do 269 elektorskih glasova, i nedostajao bi mu samo glas za reizbor. Medjutim, iz kampanje senatora Kerrya kažu da još treba da se pregleda više od 250 hiljada glasačkih listića i da će, kada oni budu pregledani 20 glasova elektora iz Ohaja osvojiti John Kerry. Prema izjavi državnog sekretara Ohaja, Kena Blackwella, glasovi koji podlježu verifikaciji prava glasača neće biti prebrojani čak 11 dana nakon izbora. Iz kampanje senatora Kerrya vjeruju kada ti glasovi budu prebrojani da će upravo Kerry, a ne Bush osvojiti Ohajo. Podpredsjednicki kandidat demokrata, John Edwards je u nocasnjem obracanju gradjanima Amerike rekao da ce se on i Kerry boriti za svaki glas, dodajuci da su se on i Kerry dugo borili za Bijelu kucu i, kako je rekao, mogu sacekai jos jednu noc.

Neposredno pred ovo javljanje mediji su javili da je John Kerry pobjedio u Michigenu I na Havajima sto mu u totalu daje 242 glasova elektora u odnosu na Bushovih 249.

Niko od američkih medija još uvijek se ne usudjuje da predvidi pobjednika, dok se prebrojavanja glasova nastavljaju.

Medjutim, prema već iznesenim projekcijama Republikanci su zadržali kontrolu nad Zastupničkim domom Kongresa, čijih svih 435 članova podlježu ponovnom izboru. Amerikanci su jučer glasali i za 34 mjesta u Senatu u kojem inače republikanci imaju 51 senatora, a demokrati 48. Još nije izvješteno da li je došlo do promjene u kontroli Senata, koju će itekako trebati onaj ko pobjedi u ovim izborima.

Treba reći da na biralištima nije bilo nikakvih ozbiljnijih problema, da su izbore prvi put u američkoj istoriji pratili promatrači OSCE-a i da je odziv birača bio najveći u posljednjih 40 godina. Nikada veći od kako je demokrata John F. Kenedi 1960 pobjedio republikanca Richarda Nixona. U tijesnoj utrci i vrlo ujednačenoj podjeli birača teško je reći hoće li se istorija ponoviti. U svakom slučaju još jednom vas pozdravljam iz Washingtona. Ja sam Omer Vatrić i želim uspješan radni dan, a oni koji žele čuti dodatne novosti o izboru američkog predsjednika, informacija da se tačno za sat ponovo javljamo iz Stdija 51 u Washingonu.

XS
SM
MD
LG