Linkovi

Michael O Hanlon o mogućnosti ulaska BiH u evropske integracije i preporukama kako to brže učiniti - 2004-10-27


O pitanju mogućnosti ulaska BiH u evropske integracije i preporukama kako to brže učiniti, osobito s obzirom na činjenicu da su ratni zločinci još uvijek na slobodi, razgovarali smo s Michael OHanlonom, političkim analitičarem iz instituta Brookings u Washigntonu.

To je veoma teška situacija jer je to jedan od primjera nedostatka onoga što proizilazi iz držanja cjelovite BiH. Na neki način, da smo dozvolili da se BiH podijeli, možda bi već sada s Hrvatima i Bošnjacima imali razgovore vezane za pridruženje Partnerstvu za mir, ili drugim organizacijama, i dozvolili Srbima da žive sa posljedicama vlastitih akcija. Karađić i Mladić su užasne osobe koje se moraju privesti pravdi, i o tome nema niti treba biti priče u civiliziranom svijetu. Stoga se Republici Srpskoj ne bi trebalo omogućiti da održava pune i normalne odnose s Evropom sve dok ne prizna realnost užasnih ratnih zločina. Mislim da u tom svjetlu moramo biti oštri prema Republici Srpskoj, iako, nažalost, nije jasno kako se to može učiniti, a da se ne bude oštar prema Hrvatima i Bošnjacima. Ako bi mogli nadoći na način da se to učini, ja bih to podržao, ali nažalost to je jedna od posljedica održavanja još uvijek jedinstvene Bosne u kojoj će Bošnjaci i Hrvati još uvijek ne neki način biti kažnjeni za grijehove koje su počinili Srbi, kaže Michael OHanlon.

Što se tiče Dejtona i polemika da li je on zaista djelotvoran za Bosnu, gospodin OHanlon kaže:

Mislim da Dejton nije djelotvoran što se tiče ekonomije, ili što se tiče pristupanja evro-atlantskim integracijama. Ali Dejton je u redu što se tiče očuvanja mira. Prošlo je gotovo 10 godina nakon Dejtona i ne znam kako bih ga okarakterizirao--on je očigledno uspjeh, ali ograničen uspjeh, s obzirom da Srbi vjerovatno neće provesti reformu u budućnosti, te će biti sve očiglednije da u Dejtonu ima velikih nedostataka. Mislim da tu procjenu morate donijeti u svjetlu smjera u kojem mislite da se republika srpska kreće. Ukoliko taj entitet promijeni politiku i na pravedniji način udovolji zahtjevima međunarodne zajednice po pitanju hapšenja ratnih zločinaca i drugim pitanjima, mislim da ćemo onda moći reći da je Dejton još veći uspjeh. Ali ako Republika srpska sa sobom unazad vuče ostatak BiH kao i umjerene Srbe, onda mislim da moramo ponovno razmotriti mnoga osnovna pitanja. U tom slučaju mislim da neće biti pravedno kazniti cijelu populaciju BiH za politička nedjela koje je počinilo vođstvo republike srpske, kaže Michael OHanlon, politički analitičar iz instituta Brookings u Washigntonu.

XS
SM
MD
LG