Linkovi

Pripreme za vojnu misiju EU u BiH - 2004-10-25


Zamjenik zapovjednika NATO snaga u Europi, general Sir John Reith, u svojstvu budućeg zapovjednika europske vojne misije u Bosni i Hercegovini, "Althee", informirao je danas najviše NATO i europske zvaničnike iz domena sigurnosti o toku priprema za vojni angažman. Najviši zvaničnici Političko sigurnosnog komiteta EU i Stalnog NATO vijeća su danas, nakon što su, po prvi put, saslušali izvještaj generala, saopštili da nema zapreka planiranom početku vojnog angažovanja Europljana na bh tlu, najavljenom za 2. decembar.

Pripreme treku dobro, rekli su nakon skupa generalni sekretar NATO, Jaap de Hoop Scheffer i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost, Javier Solana. Misija bi, jednakim brojem ljudstva kao odlazeći SFOR, trebala olakšati zemlji rješavanje sigurnosnih pitanja, te ubrzati njenu stabilizaciju i pridruživanje Uniji.

"Mi svakako očekujemo da će EU 2. decembra preuzeti misiju. Kao što znate, nastaviće se i odredjeno NATO prisustvo u Sarajevu"

Javier Solana je, sa svoje strane, istakao kako ima puno povjerenje u zapovjednika buduće misije- generala koji već ima iskustva u mirovnim misijama na Balkanu- sudjelovao je u misiji razdvajanja snaga tadašnje Armije BiH i jedinica HVO nakon njihovih sukoba, kao i u pregovorima o razoružavanju pripadnika KLA u samoj završnici kosovske krize.

"Sve što treba je učinjeno i očekujemo da će operacija početi odmah po okončanju formalne ceremonije i nakon što je odobri Vijeće sigurnosti UN-a. Očekujemo da će tokom novembra Vijeće sigurnosti bez poteškoća dati svoje odobrenje", rekao je Solana.

Komentirajući vijesti o američkoj odluci da zadrži svoje snage na tuzlanskom aerodromu, generalni sekretar NATO je potvrdio da je američki predstavnik u Savezu informirao ostale članove Stalnog vijeća o odluci Washingtona- više od toga nije danas bilo na stolu najviših zvaničnika Alijanse, što Scheffer objašnjava bilateralnim sporazumom Amerike i Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG