Linkovi

Modernizovani ili tradicionalni islam?  - 2004-10-18


Govoreći nedavno na konferenciji pod nazivom Dijalog Civilizacija, održanoj na grčkom otoku Rodos, Rafael Khakimov, jedan od učesnika, inače, blizak savjetnik tatarskog predsjednika, izložio je - kao i više puta ranije - tezu da islam, u svom tradicionalnom obliku, nije kompatibilan sa savremenim gradjanskim društvom i da, prema tome, treba biti reformiran i moderniziran ako muslimanska društva žele da prosperiraju.

Ovakvi pozivi za modernizaciju islama, nailaze na veliku pažnju u Moskvi i šire na Zapadu i na taj, kako ga zovu, euro-islam ili tatarski islam, gleda se kao na moguću alternativu tradicionalnim i fundamentalističkim oblicima islama - koji su često neprijateljski raspoloženi prema modernim zapadnim društvima.

Medjutim, veoma oštre reakcije drugih muslimanskih lidera u Rusiji i regionu ukazuju na to da su šanse za uspjeh takvog projekta vjerovatno manje nego što se mnogi nadaju, i upozoravaju da bi neka prisilna nastojanja u tom pravcu mogla samo izazvati tenzije i unutar ruske islamske zajednice i izmedju muslimana i ostalog stanovništva u Ruskoj Federaciji.

Mnoge od naših nevolja, kaže jedan od kavkaskih muslimanskih lidera, dešavaju se upravo zato što birokrati u vladi, koji ništa ne znaju o suštini islama, odjednom počnu da predlažu stvari koje mogu jedino da razbjesne obične ljude, muslimanske vjernike. Drugi muslimanski lider, zamjenik tatarskog muftije, podsjeća, s tim u vezi, da je do trenutno najradikalnijeg oblika islama, saudijskog wahabizma, koji stoji iza mnogih terorističkih napada u Rusiji - došlo upravo nakon jednog ranijeg pokušaja modernizacije islama.

U Tatarstanu, pa i u cjelokupnom ruskom islamu, i dalje, kao značajna, opstaje struja vjernika koja se zalažu za modernizaciju sopstvene religije, ali će, vjerovatno ostati razočarani oni koji se nadaju da će taj trend uskoro prevladati.

XS
SM
MD
LG