Linkovi

SAD: Izvještaj o iračkom programu oružja - 2004-10-07


Jučer je iračka grupa za nadzor, koju sačinjava oko hiljadu i 200 američkih i britanskih stručnjaka za oružje, obajvila svoj konačni izvještaj o iračkom programu oružja prije rata. Oni su zaključili da je prije invazije na Irak marta 2003, Sadam Husein imao želju, ali ne i sredstva za proizvodnju hemijskog, biološkog ili nuklearnog oružja. Izvještava Kathie Scarrah.

Prije invazije na Irak, Bushova administracija je tvrdila da je Sadam Husein imao gomile oružja za masovno uništenje. Ali Charles Duelfer, glavni inspektor za oružje u Iračkoj grupi za nadzor, je rekao da je Sadam Husein izabrao da ne drži takve zalihe jer su višegodišnje sankcije UN-a oslabile njegovu sposobnost da to radi.

On je jasno imao ambicije po pitanju oružja za masovno uništenje. On je jasno imao strategiju i taktiku da izađe iz ograničenja sankcija UN-a. I on je jasno postizao veliki napredak po tom pitanju. Ali što se tiče akcija nakon događaja od 11 septembra, mislim da bi svijet sada bio u sasvim drugoj poziciji, rekao je gospodin Duelfer.

Kada je izvještaj objelodanjen, predjsednik Bush je i dalje branio slanje američkih snaga u Irak, navodeći da je Sadam Husein predstavljao rizik, i da je mogao informacije i materijal za oružje za masovno uništenje prenositi terorističkim mrežama.

Morali smo dobro pogledati na svako mjesto gdje teroristi mogu dobivati takvo oružje, i jedan režim se isticao--diktatura Sadama Huseina. Znali smo da diktator ima istoriju korištenja oružja za masovno uništenje, zajedno s dosjeom o agresiji i mržnji prema Americi, rekao je predsjednik BUsh.

Ali američki senator Carl Levin, član demokratske stranke pri senatskom odboru za oružana pitanja gdje je izvještaj izdat, kaže da su američkom narodu date informacije o tome zašto su američke snage poslate u Irak.

Razlog kojeg je administracija dala za ulazak u rat u Iraku se zasnivao na argumentima da je Sadam Husein posjedovao zalihe oružja za masovno uništenje, da bi mogao to oružje dati al-Qaidi kako bi nas napala, kao što nas je al-Qaida napala i 11 septembra. Stoga je osnovni zaključak napora Iračke grupe za nadzor da su dva glavna argumenta administracije za odlazak u rat protiv Iraka bila netačna, rekao je gospodin Levin.

Iako je izvještaj konačan, gospodin Duelfer je ostavio otvorenom mogućnost da bi nove informacije koje bi se dale grupi mogle izmijeniti sadržaj izvještaja, osobito po pitanju da li je Sadam Husein imao sposobnosti mobilne proizvodnje biološkog oružja.

XS
SM
MD
LG