Linkovi

Novi način provjere srčanih arterija - 2004-10-06


Kada ljekari danas žele provjeriti srčane arterije, oni se služe takozvanim angiogramom, pri čemu se tuba uvlači u arterije, ubrizgava odredjena vrsta tinte i uzima radiološki snimak. Problem u ovom slučaju je što je za ovu proceduru potrebno jako puno vremena i što je potencijalno opasna. Najnovije mašine koje provjeravaju prohodnost arterija, a koje su instalirane u nekoliko većih bolnica u američkim gradovima, mogu, medjutim, uvesti revoluciju u način na koji se utvrđuje dijagnoza za srčane bolesnike.

39-ogodišnji Hasan Arghavani je zabrinut i to s razlogom. Nedavno je bio podvrgnut angiogramu kako bi mu se odblokirala jedna srčana arterija. Međutim, on i dalje osjeća bol u prsima. Ali, ovog puta, Hasan neće biti podvrgnut angiogramu, već će se prošetati do mašine za skeniranje u bolnici Beaumont u Detroitu.

Na hiljade radioloških snimaka se načini u nekoliko sekundi, rezultati su spremni za nekoliko minuta i mogu se odmah saopćiti pacijentu. U čemu je razlika u odnosu na angiogram.

To se ne može usporediti,kaže Hasan. Ranije sam morao ostati u bolnici 24 sata nakon procedure. Ova procedura je mnogo brža i bolja.

Nova mašina se zove 64 CT scanner jer se tokom jedne rotacije tube načine 64 snimka. Prilikom prve upotrebe skenera prije 30 godina, bilo je potrebno sedam minuta da se tuba rotira u tijelu. Sada je potrebna jedna trećina sekunde.

Doktorica Cintya McColluogh, na klinici Mayo operira ovom mašinom. Radiološka tuba svake sekunde učini tri rotacije.

Ljekar Jerry Breen: Ja sam bio zaprepašten kada sam vidio kako je brza, kako je lako njome operirati i kakve rezultate postiže.

Ovo je Hasanov nalaz. Tehnologija omogućava ljekaru Raffu da sagleda različite uglove van srca i da sagleda detalje sekcije koje želi.Šef kardiološkog odjeljenja William O Neal je oduševljen jer njegov pacijent ne mora biit podvrgnut još jednom angiogramu.

”Činjenica da smo u mogućnosti sagledati slike bez da smo koristili katetere će revolucionizirati kardiologiju.“

Izgleda da se radi se o revoluciji koja će pomoći i ljekarima i pacijentima.

XS
SM
MD
LG